Čovjek koji je izgradio Qatar Airways postaje savjetnik premijera Katara

Čovjek koji je izgradio Qatar Airways postaje savjetnik premijera Katara

Akbar al Baker, dosadašnji izvršni direktor (CEO) Qatar Airwaysa, čovjek koji je 27 godina vodio jednu od vodećih svjetskih aviokompanija, imenovan je savjetnikom premijera i ministra vanjskih poslova Države Katar, šeika Mohammed bin Abdulrahman Al Thanija, prenijeli su katarski mediji.

Kako navodi katarski portal Iloveqatar.net, vijest je na X.com profilu objavio stručnjak za zračni saobraćaj Alex Macheras.

Ova vijest stiže nakon što su svjetske agencije sinoć prenijele da će se Akbar Al Baker povući će s položaja glavnog izvršnog direktora Qatar Airwaysa, i to vjerovatno 5. novembra 2023.

Al Baker je na čelu Qatar Airwaysa bio 27 godina. Kada je preuzeo kompaniju imala je tek četiri aviona. Qatar danas ima 255 aviona, 195 naručenih i leti na 160 linija.

Kako piše Zamaaero, regionalni avio-portal, Al Baker će ostati zapamćen po velikim sukobima sa Americanom i Qanatasom, prijetnjama izlaska iz Oneworlda i stvaranja nove alijanse, kupnje značajne količine dionica IAG-a i drugih kompanija diljem svijeta (LATAM, China Southern, Cathay Pacific, Ruwand Air), sukobom sa Airbusom…

Katarska vlada je kao al Bakarovog nasljednika postavila Badr Mohammed Al-Meera, koji je bio COO Doha Hamad International Aerodroma.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar