Narednog mjeseca u glavnom gradu BiH će se održati 1. Sarajevska sigurnosna konferencija

Narednog mjeseca u glavnom gradu BiH će se održati 1. Sarajevska sigurnosna konferencija

Piše: Faruk Vele (Radiosarajevo.ba)

Čini se da je u vremenu u kojem živimo promišljati o sigurnosti, kako onoj u aktuelnom trenutku, tako i u budućnosti, važnije nego ikada, s različitih aspekata. Sigurnosna kultura naprosto je nešto što se kreira, što znači da ju je neophodno stalno izučavati, sagledavati i propitivati, razumijevajući procese, sigurnosne probleme i rizike.

U tome je značajan korak kod nas napravila Inicijativa za strateške analize koja od 15. do 17. oktobra ove godine organizira 1. Sarajevsku sigurnosnu konferenciju.

Konferencija koja će okupiti poznata imena iz svijeta međunarodne politike, sigurnosnog sektora, akademske zajednice i medija, bit će svečano otvorena 15. oktobra u sarajevskoj Vijećnici.

Radni dio konferencije 16. i 17. oktobra u Hotelu Bristol u Sarajevu.

Ovo je prva konferencija ove vrste u BiH, te se aktivnosti entuzijasta koji organiziraju ovaj događaj moraju sagledavati s puno pažnje.

Otud je značajno naglasiti da će se Konferencija održati pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića, a ovaj skup za koji već postoji mnogo interesa otvorit će lično američki senator Peter Welch, koji je u međunarodnim krugovima poznat o interesiranju za sigurnost naše regije.

Po uzoru na Minhensku sigurnosnu konferenciju, cilj konferencije je da Sarajevo postane centar godišnjih okupljanja i diskusija utjecajnih ličnosti iz svijeta.

Registracija za učešće na konferencije moguća je OVDJE.

Na konferenciji će se inače pojaviti više od 35 panelista iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, država članica EU, Ukrajine, Izraela, Bosne i Hercegovine i regije.

Prema informacijama organizatora, partneri Konferencije su: Friedrich Ebert Stiftung. US Institute of Peace, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke BiH, Cyber Security Excellence Center (CSEC), Britanska ambasada u BiH, Ambasada Kraljevine Holandije u BiH i BH Pošta…

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar