Konaković i Al-Muraikhi o Fondu iz kojeg bi se finansirali projekti za razvoj malog i srednjeg poduzetništva

Konaković i Al-Muraikhi o Fondu iz kojeg bi se finansirali projekti za razvoj malog i srednjeg poduzetništva

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković 20.septembra 2023. godine tokom boravka u New Yorku susreo se sa državnim ministrom za vanjske poslove Katara Nj. E. Sultanom bin Saadom Al-Muraikhijem.

Ministri Konaković i Al-Muraikhijem istakli su dobre i prijateljske odnose dvije države bez otvorenih pitanja.

Razgovarali su o razvoju i realizaciji postojeće katarske inicijative za osnivanje Fonda prijateljstva između Bosne i Hercegovine i Katara iz kojeg bi se finansirali projekti za razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Bosni i Hercegovini sa naglaskom na mlade poduzetnike sa dobrim idejama, prenosi se na zvaničnoj stranici MVP BiH.

Ministri su konstatirali da dobre političke odnose ne prate i dovoljno razvijeni ekonomski odnosi te se složili da je potrebno intenzivirati saradnju u područjima energetike, turizma, proizvodnje hrane i vode, infrastrukturnim projektima i sl.
Na marginama Generalne skupštine UN-a ministar Konaković se susreo i sa palestinskim ministrom vanjskih poslova Riyadom Al-Malikijem.

Ministar Konaković je izjavio da Bosna i Hercegovina podržava sve konstruktivne napore u pravcu mirnog okončanja arapsko-izraelskog sukoba i uspostavljanje trajnog mira, osuđuje svako nasilje i rat.
Ministar vanjskih poslova Palestine pozvao je ministra Konakovića u službenu posjetu, a ista bi mogla uslijediti do kraja godine.
Izražena je potreba za nastavkom održavanja političkih konsultacija između dvije države.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar