Muslimani u Sloveniji uputili zahvalnost Državi Katar

Muslimani u Sloveniji uputili zahvalnost Državi Katar

U službenoj posjeti Mešihatu Islamske zajednice u Republici Sloveniji 15. i 16. septembra 2023. godine boravio je Ghanim bin Shahin Al Ghanim, ministar vakufa i islamskih poslova Države Katar.

Ministra Ghanima i njegovu delegaciju ispred Muslimanskog kulturnog centra Ljubljana dočekao je muftija mr. Nevzet-ef. Porić u prisustvu svih imama Islamske zajednice u Republici Sloveniji.

U pratnji muftije Porića, ministar Ghanim obišao je džamiju i kompleks Muslimanskog kulturnog centra Ljubljana.

Ministar Ghanim obratio se mladima Muslimanskog kulturnog centra Ljubljana, koji su u okviru sedmičnih aktivnosti organizirali druženje. Nakon toga upriličen je razgovor ministra Ghanima sa imamima.

Muftija Porić upoznao je ministra Ghanima o programima i aktivnostima u koje su imami uključeni kao i sa različitim izazovima i pitanjima sa kojima se susreću u svom radu.

Ministar Ghanim susreo se nakon akšam-namaz sa velikim brojeva članova Islamske zajednice koji su izrazili zadovoljstvo i zahvalnost Državi Katar na pomoći koju su pružili u izgradnji Muslimanskog kulturnog centra Ljubljana.

U ime prisutnih dobrodošlicu i zahvalu ministru Ghanimu uputio je muftija Porić, koji je ministru u čast organizirao večeru kojoj su prisustvovali imami, predsjedništvo Sabora Islamske zajednice u Republici Sloveniji, te predsjednici izvršnih odbora i muallime.

Drugog dana posjete, u subotu, 16. septembra 2023. godine, ministar Ghanim posjetio je mektepsku nastavu u Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana te se upoznao sa odgojno-obrazovnim procesom i brojnim aktivnostima koje se na tom planu organiziraju.

Polaznici mektebske nastave izveli su prigodan program u amfiteatru MKC Ljubljana u čast ministra Ghanima i njegove delegacije. Prisutnim polaznicima mektepske nastave obratili su se muftija Porić i ministar Ghanim.

Nakon toga uslijedio je službeni prijem u uredu muftije.

Muftija Porić izrazio je zahvalnost ministru Ghanimu na posjeti Mešihatu Islamske zajednice u Republici Sloveniji, kao i na nesebičnoj podršci Države Katar u toku izgradnje MKC Ljubljana te pri realizaciji brojnih edukativnih i kulturnih programa. Muftija Porić je ministru Ghanimu predstavio rad i djelovanje Islamske zajednice u Republici Sloveniji sa posebnim naglaskom na infrastrukturne, obrazovne i kulturne projekte koji su planirani u budućnosti.

Ministar Ghanim je izrazio zadovoljstvo sa ukupnim ambijentom te načinom na koji Islamska zajednica u Republici Sloveniji organizira svoje djelovanje, ulažući veliki trud u afirmiranju islamskih vrijednosti.

Ministar Ghanim je kazao da će se saradnja između Ministarstva vakufa i islamskih poslova Države Katar i Islamske zajednice u Republici Sloveniji nastaviti i u budućnosti.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar