Maroko: Katarski spasitelji daruju krv povrijeđenima pa nastavljaju potragu za preživjelima

Maroko: Katarski spasitelji daruju krv povrijeđenima pa nastavljaju potragu za preživjelima

Međunarodna jedinica za potragu i spašavanje iz sastava katarskih snaga sigurnosti (Lekhwiya), u skladu s instrukcijama emira Države Katar, Tamim bin Hamada Al-Thanija, među prvima se odazvali ružanju pomoći i traženju nestalih nakon razornog potresa koji je zadesio Kraljevinu Maroko.

Broj stradalih, kako prenose svjetske agencije, porastao je na više od 3.000 osoba.

Dok su bolnice zauzete zbrinjavanjem povrijeđenih, stanovnici Maroka u golemim redovima se odazivaju akcijama darivanja krvi kojima se spašavaju životi unesrećenih, onima kojima je pomoć u ovo trenutku najpotrebnija.

Spasitelji iz Katara ne samo da učestvuju u misijama spašavanja, oni su se u bolnici kralj Mohammed VI u u Marakešu, najpogođenije potresom, pridružili bronim stanovnicima Maroka u akciji darivanja krvi.

Doha News bilježi emotivne trenutke ljudske solidarnosti. Pripadnici katarskih snaga nakon što daju krv nastavljaju sa traženjem nestalih.

Katarski tim Lekhwiya krenuo je u nedjelju, 10. septembra, u misiju potrage i spašavanja u potresom pogođenom Maroku, pridruživši se međunarodnim grupama u utrci s vremenom u potrazi za preživjelima ispod ruševina.

Ukupno četiri leta Emirovih zračnih snaga poletjela su iz zračne baze Al Udeid u Kataru do ponedjeljka, gdje je upućen ukupno 81 pripadnik tma za potragu i spašavanje.

Avioni su također prevezli najmanje devet vozila, uključujući kamione za spašavanje.

Još ranije je uspostavljen zračno most te su upućeni avioni koji su prevozili pomoć zemlji  na sjeveru Afrike pogođenoj potresom kakav se ne pamti u proteklom stoljeću.

Marokanski kralj Mohammed VI zahvalio je Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Španiji j i Ujedinjenom Kraljevstvu na slanju vitalne pomoći toj zemlji.

Brojni naknadni potresi uslijedili su nakon kobnog u različitim marokanskim gradovima dva dana kasnije.

 Hiljade ljudi spavaju na ulicama uslijed katastrofalne štete koju je prouzročio potres.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar