Erdogan položio zakletvu: Sa koji problemima će se morati suočiti lider Turske? (Video)

Erdogan položio zakletvu: Sa koji problemima će se morati suočiti lider Turske? (Video)

Recep Tayyip Erdoğan položio je zakletvu i ponovo preuzeo dužnost predsjednika Turske.

Nakon inauguracije u parlamentu, uslijedila je ceremonija u predsjedničkoj palači u Ankari kojoj prisustvuju deseci svjetskih čelnika, kao i šef NATO-a, prenosi Al Jazeera Balkans.

"Ja, kao predsjednik, kunem se svojom čašću i integritetom pred velikim turskim narodom i istorijom da ću čuvati postojanje i nezavisnost države, da ću se pridržavati ustava, vladavine prava, demokratije, principa i reformi Ataturka i principe sekularne republike", izjavio je Erdogan na ceremoniji u parlamentu u Ankari, koju je uživo prenosila televizija.

Inauguraciji su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić, te predsjednik bh. eniteta RS, Milorad Dodik i lider SDA Bakir Izetbegović.

Na svečanosti su bili i predstavnici arapskog svijeta. U ime emira Države Katar, šeika Tamima bin Hamada Al-Thanija, inauguraciji je prisustvovao ministar unutarnjih poslova šeik Khalifa bin Hamad bin Khalifa Al-Thani, koji je prenio čestitke katarskog suverena turskom lideru, prensi Bosna-Qatar. 

Turski lider s najdužim stažom, Erdogan je osvojio 52,2 posto podrške u drugom krugu glasanja 28. maja. Njegova izborna pobjeda poništila je predviđanja većine istraživanja javnog mnjenja i došla je uprkos krizi troškova života za koju se smatralo da je umanjila njegove izglede, prenosi Reuters.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar