U cilju zaštite radnika: Katar zabranio rad na otvorenom tokom ljetnih vrućina

Kako bi zaštitili radnike od opasnosti toplotnog stresa Ministarstvo rada Države Katar donijelo je odluku da zabrani rad na otvorenim prostorima od 10 do 15.30 sati, počevši od 1. juna do 15. septembra 2023. godine, saopćeno je iz ovog ministarstva.

"Zaštita radnika od utjecaja toplinskog stresa zahtijeva zajedničke napore poslodavaca i radnika kako bi se osigurala sigurna radna sredina", navode iz Ministarstva rada Katara.

Strani radnici na društvenim mrežama već pozdravljaju ovu odluku katarskih vlasti.  

Inače, Katar je proteklih godina proveo historijske reforme u obrazovnom sektoru. Međunarodna organizacija rada i Međunarodna konfederacija sindikata reforme provedene u Kataru smatraju primjerom za regiju Zaljeva, što je spomenuto i u Rezoluciji Europskog parlamenta novembra 2022. godine.

Evropski parlament je, također, pozdravio reforme koje su katarske vlasti provele uz savjetovanje s MOR-om kako bi se riješila pitanja upravljanja migracijom radne snage, provedbe radnog prava i omogućavanja pristupa pravosuđu te jačanja glasa radnika i socijalnog dijaloga. Tada je primjećeno da su te promjene već poboljšale radne i životne uvjete za hiljade radnika u ovoj zemlji.

Međunarodna nogometna asocijacija (FIFA) je još u septembru 2022. pohvalila reforme koje je provela Država Katar u pogledu zaštite radničkih prava otkako je 2010. godine dobila domaćinstvo Svjetskog prvenstva (SP) u nogometu, jedno od najuspješnijih ikad održanih.

 

 

Katarski propisi kojima se štite radnici u posljednje dvije godine značajno su smanjili broj povreda uzrokovanih toplinskim udarima, primjećuju i katarski mediji.

Katar je mjeru o zabrani rada na otvorenom između 10:00 i 15:30 u periodu od 1. juna do 15. septembra uveo 2021. godine.

Time su izmijenjene zakonske odredbe iz 2007. koje su i ranije zabranjivale rad na otvorenom od 11:30 do 15:00 h, između 15. juna i 31. augusta. Odluka je, također, uključivala razne sigurnosne mjere za kako bi postigla maksimalna sigurnost radnika.

U zemlji se uporedo provode kampanje podizanja svijesti o opasnostima toplinskog stresa tokom radnog vremena, a kako bi spriječile i moguće smrtonosne povrede.

“Katar prednjači u zaštiti radnika od negativnih učinaka toplotnog stresa na radnom mjestu. Zemlja je bila jedna od prvih u svijetu koja je provela sveobuhvatan plan usmjeren na smanjenje štetnih učinaka visokih temperatura na produktivnost na radnom mjestu”, rekao je katarski ministar rada dr. Ali bin Smaikh Al Marri.

Al Marri je nadalje pojasnio da je ministarstvo na čijem je čelu produžilo zabranu rada na otvorenom tokom ljeta, što je rezultiralo većim brojem zabranjenih radnih sati u odnosu na druge zemlje u regiji, odnosno humanijim uvjetima rada.

Ekstremna izloženost toplini može uzrokovati osip, grčeve, iscrpljenost od vrućine ili toplinski udar, što može biti kobno ili imati doživotne posljedice. Također sumnja se da je toplinski udar jedan od razloga iza onoga što se sada naziva "sindromom iznenadne smrti". Human Rights Watch je ranije upozorio na razorni utjecaj izlaganja ekstremnoj vrućini na zdravlje, naglašavajući potrebu veće zaštite radnika u zaljevskim državama.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar