Uz podršku Katara: "Mektepskom danu" u Sloveniji prisustvovalo oko 1.000 polaznika

Uz podršku Katara: "Mektepskom danu" u Sloveniji prisustvovalo oko 1.000 polaznika

Jubilarno 10. druženje i susret polaznika mektepske pouke iz svih džemata Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji održano je u subotu 27. maja 2023. godine u Postojni,

"Mektepski dan" je ove godine okupio oko 1000 polaznika, koji su vrijeme proveli u različitim sportskim, društevenim i edukativnim aktivnostima i radionicama.

Mešihat Islamske zajednice Slovenije, koji je ovo druženje organizirao u saradnji s Odborom Postojna, formirao je radnu grupu imama i muallima koja je za ovu priliku pripremila bogat sadržaj za polaznike mektepske pouke.

Novina u organizaciji Mektepskog dana su edukativne radionice, prisustvo animatora koji su boravak djece učinile zanimljivim. Za uspješnu izvedbu edukativnih radionica pobrinule su se muallime koje izvode mektepsku pouku.

U centralnom dijelu "Mektepskog dana" prisutnima se obratio muftija mr. Nevzet Porić, koji je zahvalio organizatorima i pohvalio njihov rad. Također je zahvalio svim imamima koji su zajedno sa djecom, polaznicima mektepske nastave, prisustvovali skupu i doprinijeli dobroj organizaciji.

Pohvalio je rad radne grupe za organizaciju "Mektepskog dana" i nove sadržaje koji su taj dan učinile kvalitetniji. On je ovom prilikom istakao i dobru saradnju sa Ministarstvom vakufa i islamskih poslova Države Katar, čiji su predstavnici prisustvovali događaju. Poželio im je dobrodošlicu i zahvalio im na posjeti i podršci.

Naime, u okviru "Mektepskog dana" Mešihat Islamske zajednice u Republici Sloveniji, u saradnji sa Ministarstvom za vakufe i islamske poslove Države Katar, organizuje napredno takmičenje u sedam kategorija i to:

Muhammed, a.s.;
Generacija Kur’ana (Ashabi);
Kur’an, Božija riječ;
Iman (vjerovanje);
Islam;
Ahlak muslimana, i
Kiraet 1 (hifz sura En-Nas – Ed-Duha) i Kiraet 2 (hifz sura En-Nas – Ed-Duha).
Takmičenje je održano u Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana u subotu, 20. maja 2023. godine, a prisustvovalo mu je 76 takmičara koji su pokazali zavidno znanje iz različitih oblasti naše vjere.

Koordinator projekta je imam Sead Karišik, vođa Službe za vjerske poslove i obrazovanje Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji. U ovom projektu pomažu mu još dva člana Mektepske komisije, Nevres Mustafić i Munzir Čelenka.

Stoga je nakon muftijinog obraćanja uslijedilo proglašenje rezultata i dodjela priznanja i nagrada za prva tri mjesta u svim kategorijama. Ujedno, djeca su praktično pokazala šta su naučila i zašto su osvojila nagrade.

Koordinator projekta Sead Karišik zahvalio je imamima koji su odlično pripremili djecu za takmičenje, te istakao važnost spomenutog takmičenja.

Preporučio je djeci da se takmiče u svim kategorijama, odnosno da svake godine mijenjaju kategoriju, jer će na taj način steći kvalitetna znanja o ključnim segmentima naše vjere.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar