Klanjana dženaza akademiku Karahasanu: Vjerovao u višu istinu Bosne i Sarajeva,

Dženaza-namaz književniku i nagrađivanom piscu Dževadu Karahasanu klanjana je danas u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu.

Dženazu je predvodio reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, a tužna dužnost da se prisutnima obrati pripala je dr. Hilmi Neimarliji.

O istaknutom piscu i, kako je rekao, svom prijatelju, dr. Neimarlija je rekao da je bio predan zajedništvu.

- Džamija iz šesnaestog stoljeća u ovom haremu simbolizira zajedništvo zemlje i neba, okomitu vezu transcendencije, a okolna zdanja zajedništvo Sarajeva, Bosne i Evrope, horizontalne veze između ljudi i zajednice. Tim zajedništvima i vezama Dževad Karahasan je bio predan kao mislilac i pisac, kao autor djela u kojima se susreću prostori i vremena, jezici i iskustvo, tradicije i povijesti, ideje i promišljanja ideja, pripovijedanja, i govori o pripovijedanju - kazao je Neimarlija. 

Dodao je da je Karahasan vjerovao u višu životnu istinu i pravdu Bosne i Sarajeva, kao svijeta postojanja i nade, a ne postalih svjetova, kao ideja kojima se ne može nametnuti jednostrani smisao i opasni karakter uprošćene samorazumljivosti. 

- U tome je nepokolebljivo doprinosio izrazima svoje vjere i svojih djela - naglasio je Neimarlija.

Zaključio je da je, približavajući nas svijetu i približavajući svijet nama, Dževad Karahasan se približavao i nama samima.

Komemoracija u čast Karahasanu jučer je upriličena na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, dok je na Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine komemoracija održana danas u 11 sati.

Dževad Karahasan, istaknuti književnik u našoj zemlji i jedan od najznačajnijih evropskih autora, preselio je na ahiret nakon bolesti u 70. godini. Dževad Karahasan rođen je u Duvnu 1953. godine. Autor je brojnih knjiga, eseja, drama. Knjige su mu prevedene na više od petnaest jezika. Dobio je više nagrada za svoj književni rad, a jedna od najznačajnijih nagrada je Goetheova nagrada za književnost.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar