Veliki utjecaj Mundijala: Arapski ogrtač „bisht“ postaje dio svjetske kulturne baštine!

Priredio: Faruk Vele

Milioni posjetitelja iz cijelog svijeta uveliko su slavili kulturu Katara tokom Svjetskog prvenstva u nogometu 2022., prvom održanom u jednoj muslimanskoj zemlji i na Bliskom istoku uopće.

Kako izvještava Doha News, za vrijeme jednog od najuspješnijih Mundijala ikada i, svakako, historijskog finala, turisti su hrlili u čuveni Souq Waqif kako bi kupili „thobe“, tradicionalnu arapsku tuniku koja se proteže do članaka, i „ghutru, poznatu pamučnu maramu.

Gosti su tu tradicionalnu odjeću zemlje domaćina nosili čak i onda dok bi navijali za svoje nacionalne timove na stadionima koji su bili istinska arhitektonska čuda.

Već tada se počelo govoriti kako moda utječe na globalni sportski događaj.

Dodajmo tome da je tradicionalni arapski ogrtač koji se naziva 'bisht' postao svjetska senzacija nakon što je njime katarski emir šejh Tamim bin Hamad Al Thani ogrnuo slavnog Lionela Messija poslije spektakularne argentinske pobjede na Svjetskom prvenstvu.

_127942254_p0dn2lvv.png - Veliki utjecaj Mundijala: Arapski ogrtač „bisht“ postaje dio svjetske kulturne baštine!

„Bisht“ je tradicionalni arapski ogrtač za muškarce koji je dio drevne baštine Arapskog zaljeva i nosi se na posebnim ceremonijama, a poznat je i kao simbol kraljevske obitelji.

Dakle, „bisht“ bio je znak iznimnog poštovanja za Messija nakon pobjede na Svjetskom prvenstvu, iako je ovaj događaj "razotkrio rasizam zapandih medija“.

Katar sada pak nastoji „bisht“ upisati na listu svjetske baštine Planete.  Naime, prošlog mjeseca, Odjel za baštinu i identitet Ministarstva kulture Katara najavio je zahtjev za uključivanje tradicionalnog ogrtača u nadolazeći Svjetski dan baštine 2024. godine. Jedan od osnovnih ciljeva obilježavanja ovog značajnog datuma, 18. aprila – slavljenje različitosti.

Inače, datum, 18. april odabran je u spomen na dan kada je UNECO  usvojio Konvenciju o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine 1982.  Do ove godine ukupno 1.157 mjesta svjetske baštine (900 kulturnih, 218 prirodnih i 39 mješovitih dobara) postoji u 167 zemalja, a među njima bi uskoro mogao biti i 'bisht'.

-Tradicionalna odjeća obavezna za učenike u školama-

Čini se da je međunarodna popularnost katarske tradicionalne odjeće dodatno podvukla njezin značaj i na domaćem terenu.

Nekoliko mjeseci nakon SP kada je cijeli svijet slavio arapsku i katarsku kutlturu tradicionalni „thobe“ i „ghitra“ postat će službena uniforma za katarske učenike od šestog do 12. razreda, izvijestiio je lokalni list „Al Raya“.

Roditelji djece u preduniverzitetskim školama već su obaviješteni o odluci, za koju je rečeno da dio opredjeljenja Qatar Foundation (QF) s ciljem promicanja katarske kulture. Katarska fondacija za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice koju su davne 1995. osnovali tadašnji emir Hamad bin Khalifa Al Thani i supruga Moza bint Nasser saopćila je kako ima za cilj "usaditi osjećaj kulturne pripadnosti", kako je izvijeila Al Raya.

Odluka će se primjenjivati od sljedeće školske godine i odnosi na sve preduniverzitetske škole u okviru QF-a. Studenti koji nisu iz Katara imat će opciju da zadrže redovne uniforme, ali i priliku da nose tradicionalnu nošnju, ako žele.

Ova politika odijevanja se neće odnositi na učenice.

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar