Helez i Al-Khater: Država Katar spremna podržati povećanje opće sigurnosti u BiH

Helez i Al-Khater: Država Katar spremna podržati povećanje opće sigurnosti u BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je primio ambasadora Države Katar u Bosni i Hercegovini Sultana Bin Alija Al-Khatera.

Razgovarano je o mogućnostima uspostavljanja bilateralne saradnje ministarstava odbrane i oružanih snaga dviju zemalja, te konstatirano da postoje zajednička stajališta i obostrani interes za uspostavljanje te saradnje, u cilju razvoja sveukupnih prijateljskih odnosa.

Helez je istaknuo važnost činjenice da je već iskazana spremnost da Država Katar podrži programe i planove koji bi kroz materijalne donacije doprinijeli povećanju opće sigurnosti u BiH.

To se posebno odnosi na rješavanje viškova naoružanja i streljiva, povećanje sigurnosti vojnih skladišta, kao i za mogućnost podrške Katara donacijama za opremanje i modernizaciju Oružanih snaga BiH.

Helez je naglasio da su članstvo u NATO-u i Europskoj uniji prioritet za BiH, ali da je u interesu BiH da razvija saradnju i sa zemljama Zaljeva. Istaknuo je kako vjeruje da će sadašnje Vijeće ministara BiH poduzeti korake u tom smijeru, uključujući i finaliziranje postupka za potpisivanje sporazuma o saradnji na području odbrane.

U razgovoru su pozitivno ocijenjena dosadašnja zajednička iskustva, kada je visoka delegacija MO i OS BiH u dva navrata na poziv katarskog emira sudjelovalo na Međunarodnoj vojno-pomorskoj izložbi DIMDEX u Dohi, dok su u Centru za obuku za operacije potpore miru (SOOPM/PSOTC) OSBiH do sada ukupno 32 pripadnika MO i OS Države Katar sudjelovala na različitim kursevima.

Također, zamjenik premijera i državni ministar odbrane Države Katar tokom 2018. godine je bio u službenoj posjeti BiH.

Ambasador Al-Khatera je naglasio želju da se stvore okolnosti i da oficiri OSBiH odlaze na kurseve u Katar.

Konstatirao je kako politički odnosi BiH i Katara čvrsto napreduju te izrazio nadu da će se ubrzo stvoriti i okolnosti koje će omogućiti veće katarske investicije u BiH, saopćeno je iz MOBiH.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar