Turisti u Dubaiju i Dohi potrošili više novca nego u Londonu, Parizu i New Yorku zajedno

Kada je u pitanju putovanje, neki turisti ne štede novac a neki gradovi su uspješni u privlačenju upravo takvih gostiju.

Od luksuznog pustinjskog grada Dubaija do grada svjetlosti i ljubavi, Pariza, mnogi međunarodni putnici danas žele da istaknu crème de la crème destinacije sa svojih lista želja. U nekim slučajevima traže raskošna iskustva koja su propustili kada je pandemija zaustavila svijet,  Investitor.me.

U grafici Visual Capitalista koriste najnovije istraživanje Svjetskog savjeta za putovanja i turizam (WTTC), kako bi istakli top 10 gradova u kojima su međunarodni putnici najviše trošili u 2022.

TouristSpend_March30-1.jpg - Turisti u Dubaiju i Dohi potrošili više novca nego u Londonu, Parizu i New Yorku zajedno

Gradovi bogatstva

Prošle godine Dubai je zauzeo prvo mjesto, a slijedi ga obližnja Doha, Katar.

Singapur i Makao su predstavljali istočnu Aziju, a Njujork je jedini grad iz Amerike na listi.

Vrijedi napomenuti da se ova lista donekle razlikuje od ukupne turističke potrošnje , koja bi uključivala i domaća putovanja. Velike zemlje poput Sjedinjenih Država i Kine bolje prolaze u tom rangu.

Kada pomislite na luksuzna putovanja, pomislite na hotele s pet zvjezdica, restorane s Michelinovim zvjezdicama, luksuzne maloprodajne objekte i mnoga druga premium iskustva. A ovi gradovi su svojim međunarodnim putnicima ponudili upravo to:

#1. Dubai Od Burj Khalife, trenutno najviše zgrade na svijetu, do izleta u pustinju i krstarenja jahtom, Dubai nudi ekstravagantna iskustva za međunarodne posjetioce. Reputacija grada za neoporezivu, vrhunsku kupovinu i njegova posvećenost pružanju luksuznog iskustva učinili su ga vrhunskom destinacijom za putovanja luksuznih kupaca iz cijelog svijeta.

Lokacija je još jedan faktor uspjeha grada. Dubai se nalazi na prirodnoj raskrsnici između Evrope, Azije, Afrike i Bliskog istoka i dom je jednog od najprometnijih i dobro povezanih aerodroma na svijetu.

Međunarodni putnici potrošili su blizu 30 milijardi dolara u gradu 2022.

#2.Doha Doha je ultramoderna prijestolnica Katara. Smještena je na istoku zemlje, Doha je dom za oko 646.000 ljudi iz cijelog svijeta. To je najbrže rastući grad u zemlji i njezin poslovni centar. Od bisernog i ribarskog sela s oko 350 bisernih čamaca (dhow) početkom 20. stoljeća, Doha je doživjela potpunu ekonomsku transformaciju i postala moderan i prosperitetan grad, istinsko političko, poslovno, sportsko i kutlruno sjediše regije.

Turistički sektor Dohe se brzo razvijao tokom godina, a ključne atrakcije i nekoliko muzeja od velike važnosti su u centru pažnje. Poznata po svom uzornom gostoprimstvu, izvrsnoj kuhinji, jedinstvenim iskustvima kupovine i tradicionalnim souqima, uz mnoštvo avantura i aktivnosti, Doha brzo raste i nudi ponešto za sve goste. svijetu.

Međunarodni putnici potrošili su blizu 17 milijardi dolara u Dohi 2022, piše Bosnian News Service.

#3. London London je dugo bio poželjna lokacija za ultra bogate, a kao rezultat toga, grad ima obilje sadržaja za dobrostojeće putnike. Kao prvo, London je dom više hotela sa pet zvjezdica nego bilo koji drugi grad. Takođe, London nudi ultra bogatim putnicima pristup širokom spektru vrhunskih dizajnerskih trgovina, kao i svjetski poznatim muzejima, galerijama i znamenitostima.

Naravno, najveći grad u Velikoj Britaniji takođe bilježi visok ukupni obim turista, što dodaje 16 milijardi dolara globalnih posjetilaca koji su u gradu proveli slobodno vrijeme tokom 2022.

#4. Makao Poznato kao azijski Las Vegas, kockarsko središte Makaa je godinama magnet za međunarodne turiste. Međutim, kako je grad počeo ponovo osmišljavati svoje turističke strategije nakon pandemije, ojačao je kao međunarodna turistička destinacija.

Turisti iz inostranstva donijeli su 15,6 milijardi dolara 2022. godine, a očekuje se da će se taj broj umnožiti u narednoj deceniji. Ovaj rast potiču Kina i Hong Kong, koji čine lavovski dio posjeta.

Napomena: Iako je Makao sada dio Kine, on ostaje posebna administrativna regija prema principu „jedna zemlja, dva sistema“.

Transformisanje trendova putovanja

Globalna turistička industrija nastavlja da se oporavlja od pandemije, što je dobra vijest za mnoge nacije koje se ekonomski oslanjaju na turizam.

Kako su ograničenja putovanja ukinuta, mnogi turisti su hrlili na udaljena odredišta koja su bila manje posjećena. Međutim, ovo WTTC istraživanje je dokaz da se svjetski kultni gradovi ponovo vraćaju na turističke itinerare.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar