Visočka medresa "Osman-ef. Redžović" ispratila 28. generaciju maturanata

Medresa "Osman-ef. Redžović" iz Visokog ispratila je u petak 28. generaciju maturanata i maturantica, prvu generaciju s tri odjeljenja u tridesetogodišnjem postojanju ove školske ustanove Islamske zajednice.

Svečana akademija održana je u Kulturnom centru Altindag u Visokom, čija je unutrašnjost bila premala da primi sve članove porodica i one koji su došli ispratiti maturante.

Diplome na svečanosti dobilo je 60 maturanata, 36 maturantica i 24 maturanata, koji su se u toku četverogodišnjeg školovanja u Medresi osposobili za dalji nastavak školovanja, obogaćeni moralnim i radnim navikama, kao i stručnim i općim znanjem. 

Učenikom generacije proglašen je hafiz Davud Isaković, a učenicom generacije Hatidža Ibrahimspahić.

Akademiji su prisustvovali izaslanik reisul-uleme i direktor Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice u BiH prof. dr. Dževad Hodžić, izaslanik muftije sarajevskog doc.dr. Samed Omerdić, osnivač Medrese i njen prvi direktor prof. Džemal-ef. Salihspahić i aktuelni direktor Medrese mr. Dženan-ef. Handžić.

Također, bili su prisutni i ministrica finasija u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Dženana Čišija, predstavnici ostalih medresa u našoj zemlji i mnogi istaknuti gosti, predstavnici vjerskog, javnog, društvenog i političkog života.

Čestitke maturantima i maturanticima, njihovim roditeljima, ali i profesorima, uputio je izaslanik reisul-uleme profesor Hodžić, ukazavši da su medrese velika investicija, kako za Islamsku zajednicu, tako i društvo u cjelini.  

- Našu mladost obrazujemo i odgajamo za najširi spektar zanimanja i potreba u našem društvu, na šta smo ponosni. Znanje i vakuf dvije su najznačajnije poluge islamske kulture i civilizacije kroz cijelu povijest. Svjedočimo i danas da su ova dva instituta u jednoj simetriji i da i danas predstavljaju temelje našeg, ne samo vjerskog života u užem smislu, nego našeg obrazovanja i važne temelje našeg naroda i društva - kazao je Hodžić, te maturante pozvao da budu od onih koji tragaju za obrazovanjem i znanjem. 

Na Akademiji se obratio se i direktor Medrese Dženan Handžić, naglasivši kako su ovi trenuci radosti dragocijeni u svijetu tjeskobe i neizvjesnosti u kojem živimo.

- Sudbina ove škole, iskovane u grotlu agresije, jeste da se nastavi kaliti u nesigurnosti sadašnjosti i neizvjesnosti budućnosti - poručio je Handžić.

Ovom prilikom podsjetio da su prethodnih pet godina realizirani razvojni investicioni projekti vrijedni više od 2.5 miliona maraka, te je tako stečeno skoro sve što je potrebno za školovanje 260 đaka u 12 odjeljenja, uz poštivanje najviših obrazovnih standarda i korištenje obrazovne tehnologije posljednje generacije. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar