Katarski listovi: Zaustaviti burtalnu agresiju i izraelski terorizam u Gazi

Katarski listovi: Zaustaviti burtalnu agresiju i izraelski terorizam u Gazi

Kontinuirana agresije Izraela na Palestince ponovo je zaokupila prostor katarskih medija. Uvodnici listova u Dohi fokusirani su na opasnu izraelsku eskalaciju, posebno u Pojasu Gaze, što je dovelo do velikog broja ubijenih i ranjenih.

Listovi ukazuju na potrebu da se odmah zaustave smrtonosni napadi u Gazi, ističući istodobno da nekažnjivost okupacijskih snaga i njihovih vođa potiče nove zločine nad Palestinacima, prenosi katarska državna agencija QNA.

Izraelski terorizam

List „Al-Raya“ u svom uvodniku pod naslovom "Palestinci nisu legitimne mete" zahtjeva da se zaustavi eskalacija nasilja u Pojasu Gaze, te „čvrstu globalnu poziciju koja će okončati izraelski terorizam“.

Katarski list smatra da je Izrael jedini odgovoran za najnovije akte nasilja. Po njima, to je primjer okupacijskog djelovanja „izraelskog entiteta“, koji krade snove bespomoćnih i njihove nade da će živjeti u sigurnosti“.

Podvlače kako okupaciona vlast nema pravo proizvoditi eskalaciju kada god poželi, zanemarujući međunarodne napore da se dođe do mira u regiji.

U istom kontekstu, u svom uvodniku pod naslovom "Brutalna agresija", list „Al-Watan“ navodi da se Gaza ovih dana suočava s kontinuiranim i „gnusnim napadima“, koji su doveli do desetaka ubijenih i ranjenih, te uništavanje na desetina domova.

Stanovnicima Gaze, vele, se uskraćuju uvjeti normalnog života kao što su struja, voda... Uskraćena im je, naravno, i sigurnost. Sve su to posljedice ove agresije. 

Novine dodaju da je gotovo cijeli svijet osudio ove napade, ali da one nemaju nikakvu praktičnu vrijednost dok palestinski narod iznova pati.

"Al-Watan" zaključuje da arpski i palestinski narod čvrsto stoji uz Gazu, te da međunarodna zajednica mora odmah intervenirati kako bi zaustavili "barbarski napadi" od strane arogantnog okupatora koji više ne pravi razliku između muškaraca, žena i djece...

A proteklih danas ponovo su ubijana palestinska djeca. Palestinci opet umiru pred očima cijelog svijeta.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar