Anketa: Erdogan zaostaje za Kilicdarogluom uoči izbora

Anketa: Erdogan zaostaje za Kilicdarogluom uoči izbora

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaostaje za svojim glavnim konkurentom Kemalom Kilicdarogluom za više od pet postotnih bodova uoči nedjeljnih predsjedničkih izbora, pokazala je anketa čije je rezultate u četvrtak objavila firma Konda.

Anketa je pokazala da Erdogan ima 43,7 posto podrške, a Kilicdaroglu 49,3 posto, čime mu nedostaje samo malo od većine potrebne za pobjedu u prvom krugu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters. To sugerira da će izbori ići u drugi krug između njih dvojice 28. maja.

Ovomjesečni izbori u Turskoj najveći su politički izazov do sada za turskog predsjednika, koji je na vlasti dva desetljeća, a opozicija ih smatra najboljom prilikom da ga smijeni sa vlasti i promijeni njegove politike.

Erdogan je u posljednje vrijeme pod velikim pritiskom.

Dok ga Zapad optužuje za autoritarnu vladavinu, represiju, gušenje medija i progon oponenata, protivnici u Turskoj ga krive za raširenu korupciju, kao i spor i neadekvatan odgovor na februarske zemljotrese na jugoistoku zemlje, u kojim su poginuli deseci hiljada ljudi.

Osim toga, velika inflacija, kojoj su, kako tvrde kritičari, pogodovale loše Erdoganove odluke, pogrošala je životni standard Turaka.

Predsjednički i parlamentarni izbori bit će održani 14. maja, s mogućim drugim krugom dvije sedmice poslije.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar