Mediji: Neizvjesnost i frustracije nakon što je Saudijska Arabija uvela novi sistem za hadžije iz Europe i Zapada

Mediji: Neizvjesnost i frustracije nakon što je Saudijska Arabija uvela novi sistem za hadžije iz Europe i Zapada

Muslimanski hodočasnici iz zemalja Europe i Zapada koji očekuju da prisustvovanju hadžu sljedećeg mjeseca izjavili su medijima da još uvijek čekaju detalje o paketima i cijenama nakon što je Saudijska Arabija uvela novi sistem rezervacija drugu godinu zaredom.

Samo nekoliko sedmica prije početka hadža, hodočasnici koji se nadaju putovanju iz Ujedinjenog Kraljevstva i putnički agenti rekli su Middle East Eyeu da još uvijek ne znaju imaju li potvrđeno mjesto za Meku i Medinu, kao ni cijene paketa u ponudi, što, kako javljaju mediji, stvara frustracije.

Inače, ranije ove godine, Ministarstvo za hadž i umru Saudijske Arabije objavilo je planove da omogući muslimanima iz zapadnih zemalja da rezerviraju svoje mjesto na hadžu putem nove aplikacije pod nazivom Nusuk, prenosi Middle East Eye.

Ovaj medij podsjeća kako tradicionalno putovanja u Meku i Medinu rezerviraju i organiziraju lokalni putnički agenti u zemljama porijekla hodočasnika.

Ove agencije bi često kreirale pakete koji bi se prilagodili tumačenju islama i kulturnom porijeklu hadžija, osiguravajući vodiče koji govore jezik hodočasnika, te osiguravajući hranu blisku podneblju iz kojeg dolaze.

No, prema ažuriranom sistemu, lokalne saudijske putničke agencije koje je prethodno odobrilo ministarstvo upravljat će hodočašćem bez garancije da će pružiti isto prilagođeno iskustvo zapadnim hadžijama. Štaviše, od tada se budući hodočasnici potiču da registriraju svoje podatke u aplikaciji Nusuk, te čekaju daljnje informacije...

 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar