Prije 31 godinu osnovana Armije Republike BiH: Heroji su odbranili Bosnu i Hercegovinu!

Prije 31 godinu osnovana Armije Republike BiH: Heroji su odbranili Bosnu i Hercegovinu!

Danas se navršava 31. godina od osnivanja Armije republike Bosne i Hercegovine, jedine legalne i legitimne vojne sile na prostorima Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine.

Armija Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine (međunarodno priznate i suverene zemlje) za vrijeme agresije na RBiH.

Osnovana je 15. aprila 1992. godine, a taj datum se obilježava kaoDan armije RBiH. Armija je formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH, i organiziranih dobrovoljaca.

"Zaklinjem se da ću braniti nezavisnost, suverenitet i cjelovitost Republike Bosne i Hercegovine, da ću savjesno i disciplinovano izvršavati sve obaveze i dužnosti pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, da ću braniti njenu slobodu i čast, i u toj borbi istrajati...", bila je zakletva pripadnika Armije RBiH.

Vrhovni zapovjednik bio je predsjednik Republike, a nakon Dejtonskog sporazuma, ARBiH je zajedno sa HVO-om formirala Vojsku Federacije BiH, da bi nakon reforme odbrane bila transformisana u "Bosanske rendžere", jednu od tri pukovije u okviru Oružanih snaga BiH.

smotra_armija_rbih_1997_kosevo_prtscr.jpg - Trideset godina Armije Republike BiH: Heroji su odbranili Bosnu i Hercegovinu!


Uređenje Armije RBiH

Što se tiče strukturnog uređenja armije, treba reći da je bila sastavljena od korpusa. Korpusi su bili formirani na regionalnom principu:

    1. korpus: Sarajevo
    2. korpus: Tuzla
    3. korpus: Zenica
    4. korpus: Mostar
    5. korpus: Bihać
    6. korpus: Konjic
    7. korpus: Travnik

Najčešći simbol ARBiH bio je ljiljan, a grb iste je, ustvari, grb RBiH uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa. Najveće odlikovanje je "Zlatni ljiljan", koji se dobijao za efikasnost odrađivanja svrhe i cilja ARBiH, a svrha i cilj bili su upravo odbrana međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, od stranih i domaćih izdajnika.

Neka je vječni rahmet, slava i hvala svim herojima Armije RBiH koji su pali za slobodu!

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar