SMETAJU IM MUSLIMANI | Načelnik i optuženik za ratne zločine traži od IZBiH da “smanji ezan”!?

SMETAJU IM MUSLIMANI | Načelnik i optuženik za ratne zločine traži od IZBiH da “smanji ezan”!?

Načelnik Opštine Vlasenica Mićo Kraljević kojem se sudi za ratni zločin na Sudu BiH i koji teroriše svjedoke Bošnjake zagorčavajući im život u Vlasenici, ne prestaje sa provokacijama.

U dopisu koji je Kraljević potpisao, a koji je upućen Islamskoj zajednici u BiH i Medžlisu IZ u Vlasenici 11. aprila traži se da „smanji nivo jačine zvuka islamskog poziva na molitvu“, odnosno ezana.

„Opštini Vlasenica se obratio veliki broj građana koji izražavaju nezadovoljstvo zbog velike jačine zvuka islamskog poziva na molitvu. Ovim putem apelujemo da se smanji nivo jačine zvuka islamskog poziva na molitvu imajući u vidu nezadovoljstvo građana opštine Vlasenica, prenosi NAP.

U cilju dalje uspješne saradnje nadamo se da ćete uzeti u obzir ovaj apel građana i opštinske uprave i izvršiti korekciju jačine zvuka islamskog poziva na molitvu“, navodi se u dopisu koji su potpisali Kraljević i Nevena Stupar.

Za progon bošnjačkih civila u Vlasenici – protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine – pored Kraljevića, sudi se Manetu Đuriću, Radenku Staniću i Goranu Gariću.

Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Vlasenici, Stanić komandir, Kraljević komandir specijalnog voda, a Garić policajac.

Optužnica tereti optužene Mane Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića da su u vremenskom periodu od sredine aprila 1992. godine pa do kraja marta 1993. godine u općini Vlasenica, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva općine Vlasenica, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio tog napada počinili progon bošnjačkog civilnog stanovništva općine Vlasenica na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, ubistvima, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjenjih u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar