Usred ramazana: Pogledajte kako izraelske snage zvjerski tuku vjernike u Al-Aqsi (Video)

Usred ramazana: Pogledajte kako izraelske snage zvjerski tuku vjernike u Al-Aqsi (Video)

Izraelska policija napala je desetke vjernika u kompleksu džamije Al-Aksa u Jerusalemu, ranivši sedam osoba, rekli su svjedoci.

Racija se dogodila prije zore u srijedu, a izraelska policija tvrdi da je odgovorila na “nerede”.

Palestinski Crveni polumjesec izvijestio je o povrijeđenima, ali nije naveo koliko je ljudi povrijeđeno. U saopćenju se navodi da su izraelske snage sprečavale njihove medicinare da dođu do Al-Akse, prenosi Al Jazeera Balkans.

“Sjedila sam na stolici i čitala (Kur'an)”, rekla je starija žena novinskoj agenciji Reuters dok je sjedila ispred džamije, boreći se da dođe do daha. “Bacali su šok granate, jedna me pogodila u prsa”, rekla je dok je počela plakati.

Izraelska policija je u izjavi navela da su bili prisiljeni ući u kompleks nakon što su se “maskirani agitatori” zaključali u džamiju s vatrometom, palicama i kamenjem.

“Kada je policija ušla, velika grupa agitatora je bacala kamenje na njih i ispalila vatromet iz džamije”, navodi se u saopćenju, dodajući da je policajac ranjen u nogu.

Džamija Al-Aksa nalazi se na Platou džamija, trećem svetom mjestu u islamu u istočnom Jerusalemu, palestinskom sektoru Staroga grada koji je Izrael okupirao i anektirao. Plato je podignut na mjestu koje Jevreji zovu Brdo Hrama, najsvetijem mjestu za njih.

Palestinci su osudili najnovije napade na vjernike, koje su opisali kao zločin.

“Upozoravamo okupatore da ne prelaze crvene linije na svetim mjestima, jer će to dovesti do velike eksplozije”, rekao je Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Jordan, koji je čuvar jerusalemskih kršćanskih i muslimanskih svetih mjesta prema status quo aranžmanu na snazi od rata 1967, osudio je izraelski “flagrantni” napad na kompleks. Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova je u međuvremenu pozvalo na trenutno zaustavljanje izraelskog “očitog napada” na vjernike Al-Akse.

‘Zločin bez presedana’

Sukobi kod Al-Akse u prošlosti su izazvali smrtonosne prekogranične ratove između Izraela i Hamasa u Gazi – posljednji put 2021.

Hamas je osudio najnoviji napad kao “zločin bez presedana” i pozvao Palestince na Zapadnoj obali “da masovno odu u džamiju Al-Aksa kako bi je branili”.

Nakon nasilja u Al-Aksi, nekoliko raketa ispaljeno je iz sjeverne Gaze prema Izraelu.

Izraelska vojska saopćila je da je pet raketa presreo sistem protuzračne odbrane oko Sderota u južnom Izraelu te da su druge četiri pale u nenaseljena područja.

Palestinci vide Al-Aksu kao jedan od rijetkih nacionalnih simbola nad kojim zadržavaju neki element kontrole. Oni se, međutim, boje polaganog prodora jevrejskih grupa, slično onome što se dogodilo u Ibrahimijevoj džamiji u Hebronu, gdje je polovina džamije pretvorena u sinagogu nakon 1967. godine.

Palestinci su, također, zabrinuti zbog krajnje desnih izraelskih pokreta koji žele srušiti islamske strukture u kompleksu džamije Al-Aksa i na njihovom mjestu izgraditi jevrejski hram.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar