Država Katar osudila upad izraelskih snaga u Al-Aqsu i napad na vjernike

Država Katar je najoštrije je osudila napad i vandalizam, kako su naveli, izraelskih okupacijskih snaga nad komplesom džamije Al-Aqsa i napade na muslimanske vjernike. Ali i sprječavanje ambulantnih kola da dođu do povrijeđenih, evakuaciju vjernika iz džamije Al-Qibli, nametanje ograničenja u džamijama, te sprječavanje Palestinaca da ulaze u ovaj kompleks.

Ministarstvo vanjskih poslova Katara smatra ove „brutalne zločinačke prakse“, uključujući eskalaciju, skravljenje  svetih mjesta, proširenje politike judaizacije Jeruzalema, kršenje međunarodnog prava i rezolucija, predstavlja „izazivanje osjećaja više od dvije milijarde muslimana u svijetu“. Posebno u mubarek mjesecu ramazanu, prenosi katarska državna agencija QNA.

Ministarstvo je podsjetilo da je Jeruzalem prema međunarodnom pravu okupirani grad, pa je stoga odgovornost za brigu o pravima vjernika, koja su garantirana  svim međunarodnim i humanitarnim paktovima, leži „isključivo na strani izraelskih okupacijskih snaga“. Stoga je nedopustivo bilo kakvo napadanje n islamske i kršćanske svetinje u gradu.

U tom kontekstu, Ministarstvo vanjskih poslova Katar se usprotivilo uvođenju bilo kakvih promjena historijskog i pravnog statusa džamije Al-Aqsa u Jeruzalemu te smatra isključivo okupacijske vlasti odgovornima za ciklus nasilja koji će proizaći iz njihove sistematske politike kršenja prava palestinskog naroda. Također je upućen poziv međunarodnoj zajednici da poduzme hitne korake kako bi zaustavila nasilje.

Ministarstvo vanjskih poslova Katara je ponovilo čvrst stav Države Katar o pravednosti palestinske stvari, legitimnim pravima bratskog palestinskog naroda, uključujući puno pravo na prakticiranje vjerskih obreda bez ograničenja, te uspostavu svoje nezavisne države  na granicama iz 1967., s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar