Sud BiH proglasio krivim Novalića, Solaka i Hodžića

Sud BiH proglasio krivim Novalića, Solaka i Hodžića

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas prvostepenu presudu u predmetu Fadil Novalić i drugi.

Za zloupotrebu položaja krivim su proglašenih premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, dok su oslobođeni za ostale tačke optužbe. Federalna ministrica finansija Jelka Milićević kojoj se sudilo za nesavjestan rad u službi, nije proglašena krivom, javlja Fena.

Prvostepenom presudom Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Hodžić na pet, a Solak na šest godina. Pravno lice "Srebrena malina", čiji je vlasnik Fikret Hodžić mora platiti kaznu od 200.000 KM.

Akteri ovog predmeta terete se u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH uzrokovanog pandemijom koronavirusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma „F. H. Srebrena malina“.

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio je optužnicu 30. decembra 2020. godine. Suđenje je počelo 24. februara 2021. godine, a završeno 22. marta 2023. godine.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar