Dan početka 44-mjesečne opsade Sarajeva: Ubijali su nas pred očima cijelog svijeta

Na današnji dan, 5. aprila 1992. godine započela je najduža opsada jednog glavnog grada u modernoj historiji.

Tim povodom iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) poslali su snažnu poruku građankama i građanima Sarajeva koju u nastavku prenosimo u cjelosti:

"Sjetimo se svih heroja koji su svoj život dali za slobodu Sarajeva i države BiH. Ne zaboravimo da učimo našu djecu o agresijima, genocidima i zločincima i nikada više ne dozvolimo da stojeći u redovima za vodu i hranu čekamo milost agresora. Učimo našu djecu i o agresorima ali i o licemjerstvu međunarodne zajednice, koja je emabrgom na uvoz oružija bila saučesnik u zločinu agresije i genocida koji su se događali na očigled cijeloga svijeta u eri ljudskih prava i sloboda.

Otpor opsadi glavnog grada i razaranju države BiH nije bio samo oružani. On je bio izraz narodne volje na svim poljima: u ratnoj privredi, obrazovanju, nauci, kulturi, umjetnosti, medijima i nevladinim organizacijama.

Negatori države BiH nemate nikakve šanse. Vaš anticilizacijski posao je osuđen na totalni propast, a vi ste već na smetlištu historije. Upamtite da BiH nikada nije bila podijeljena, razbijena i uništena kao cjelina, kao teritorij, kao tradicija, kao mentalitet i kao ideja.

Staviti i držati Sarajevo i druge bosanskohercegovačke gradove u opsadi, onemogućiti im normalno snabdijevanje hranom, vodom, energentima, lijekovima i danonoćno granatama, snajperima i drugim oruđima i oružjima, te zabranjenim sredstvima i metodama ratovanja, ubijati i ranjavati nezaštićene, izgladnjele i iznemogle civile, predstavlja jasan dokaz agresorsko – genocidne namjere, koju je Generalna skupština Ujedinjenin nacija davno osudila usvajanjem Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koja spada u korpus najznačajnijih međunarodnopravnih dokumenata, u tekovine ljudske civilizacije, kao rezultat iskustva međunarodne zajednice iz holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu.

Pobjede koje glavni grad BiH obilježava snažna su poruka cijelom svijetu, da se, i najteže krize i najveći izazovi mogu prevladati a da se sačuva dostojanstvo, ljudskost, multikultura i suživot.

Poruka građankama i građanima Sarajeva je ta da su kanadski Bosanci i Hercegovci sa vama. Vaša borba za Sarajeva je inspiracija za našu borbu za bolju BiH, za istinu i pravdu", poručili su iz IGK-a.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar