Saudijska Arabija, Katar i UAE osudili 'rasističko' poricanje palestinskog naroda

Saudijska Arabija, Katar i UAE osudili 'rasističko' poricanje palestinskog naroda

Saudijska Arabija, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati oštro su osudili izjave ministra financija Izraela Bezalela Smotricha, koji je ove sedmice u Parizu izjavio da „palestinska nacija ne postoji“.

Kako su prenijeli mediji, izjavio je to dok je stajao na podiju na kojem je bila karta "velikog Izraela" koja uključuje teritorije Jordana i Zapadne obale, prenosi Times of Israel.

Saudijsko saopćenje kritikuje navedenu izjave, dodajući da su "rasističke, lažne i promiču diskurs mržnje i nasilja“ te da „štete naporima za postizanje mira".

Katarsko ministarstvo vanjskih poslova na sličan način osuđuje i „poricanje postojanja palestinskog naroda“ i Smotrichevu „upotrebu karte Izraela koja uključuje granice Jordana i okupiranih palestinskih teritorija".

Ministarstvo vanjskih poslova Emirata osuđuje i korištenje karte „velikog Izraela“,  i izjave, naglašavajući potrebu "suprotstavljanja diskursu mržnje i nasilja".

Jordan je saopćio da je od Izraela dobio uvjerenje da ponašanje ministra u vrhu vlade, koji je govorio za govornicom prekrivenom nečim što je izgledalo kao mapa Izraela koja uključuje okupiranu Zapadnu obalu i dijelove Jordana, ne predstavlja njihov stav, rekao je službeni izvor.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar