Ministar vanjskih poslova Katara čestitao Dan nezavisnosti BiH

Ministar vanjskih poslova Katara čestitao Dan nezavisnosti BiH

Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Države Katar Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani uputio je čestitku ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

„Vaša Ekselencijo, povodom Dana nezavisnosti prijateljske Bosne i Hercegovine, s velikim zadovoljstvom upućujem Vašoj Ekselenciji iskrene čestitke, uz najljepše želje za dobro zdravlje i blagostanje, te Vašoj prijateljskoj zemlji dalji razvoj i prosperitet. Radujemo se zajedničkom radu na jačanju i razvoju saradnje između naše dvije prijateljske zemlje. Primite izraze mog poštovanja“, naveo je zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Države Katar Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani u čestitki upućenoj ministru Konakoviću.

Ambasada Države Katar u Sarajevu čestitala je ranije, također, građanima Bosne i Hercegovine 1. mart, Dan nezavisnosti.

Inače, Bosna i Hercegovina i Država Katar ove godine obilježavaju 30. godišnjicu uspostave bilateralnih odnosa, što prilika da se snažne veze dviju prijateljskih i bratskih država dodatno naglase.

Iako je zvanična Doha priznala suverenu i nezavisnu Republiku BiH još u oktobru 1992. godine, uspostava diplomatskih dvije zemlje odnosa 22. januara 1993. godine predstavljala je početak odlučne podrške odbrani Bosne i Hercegovine i njezinim građanima na humanitarnom planu, ali drugim poljima života.

Ambasador Države Katar u Bosni i Hercegovini Sultan bin Ali Al-Khater poručio je povodom Dana nezavisnosti BiH da prijateljima u Bosni i Hercegovini želi prosperitet i blagostanje.

„Što se tiče Bosne i Hercegovine, naši odnosi su čvrsti, prijateljski i vežu nas od njene nezavisnosti do danas. Država Katar stajala je sa svojim bosanskim prijateljima u brojnim iskušenjima – tokom poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu 2014. godine i tokom pandemije korone 2019. godine, što je jasan dokaz tog prijateljstva. Država Katar teži ka povećanju obima i raznovrsnosti ekonomske razmjene s Bosnom i Hercegovinom u cilju povećanja bilateralnog bilansa. Učinit ćemo sve za jačanje turizma u oba smjera, s ciljem povećanja saradnje i odnosa

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar