U Travniku premijerno prikazan film ‘Na krovu svijeta Alagić

  • Sa dženaze generalu Alagiću
  • Sa dženaze generalu Alagiću
  • Sa dženaze generalu Alagiću
  • Sa dženaze generalu Alagiću

U Travniku je premijerno prikazan dokumentarni film „Na krovu svijeta Alagić“, koji kroz podsjećanje na veličanstvene akcije oslobođenja od 1993. do 1995. godine, predstavlja nevjerovatnu ličnost generala Mehmeda Alagića, komandanta Trećeg, a kasnije i Sedmog korpusa Armije RBiH. Njegova hrabrost i patriotizam doprinijeli su pobjedi u zahtjevnoj operaciji oslobođenja Vlašića, jednoj od najimpresivnijih pobjeda Armije.

Film je rađen u koprodukciji Udruženja Reakcija i Federalne televizije.

23. marta 1995. godine u akciji za koju su mnogi vjerovali da je neizvodiva, general Alagić sa svojim saborcima uspio je osloboditi najviši vrh Vlašića, odnosno radio-relejno čvorište na Paljeniku, visoko 1.933 metra. Uz veličanstvene akcije oslobođenja srednje Bosne i Krajine, operacija Vlašić bila je među najzahtjevnijim, te promijenila tok rata.

„Bilo je čast služiti s generalom Alagićem, jer je on bio oficir s jasnom vizijom, koji je znao šta želi i šta hoće, a osnovni cilj je bio osloboditi Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Salko Karajlić, bivši komandant Drugog bataljona 17. viteške slavne brdske brigade.

„On je, stvarno, jedna veličina koja je to pokazala svojim radom, stručnošću i ljudskošću, i ušla u legendu“, istakao je Teufik Bešar, bivši načelnik Stambene službe Sedmog korpusa ARBiH.

Film od zaborava nastoji sačuvati akciju izvedenu po dubokom snijegu i velikim minusima, u kojoj je Armija RBiH nadljudkim naporima uspjela osloboditi Vlašić, koji je bio pod kontrolom Vojske Republike Srpske. Ta velika pobjeda postala je predmetom stručnih analiza na svjetskim vojnim akademijama. Svjedoci tih događaja u filmu pričaju gotovo nevjerovatne priče o preživljavanju i pobjedi.

„General nije samo predstavljao Bošnjake, predstavljao je sve građane Republike Bosne i Hercegovine i kao takav – svi su mu vjerovali i svi su se u njega nadali“, naveo je Zijad Čaber, bivši komandant 312. brigade.

„Sretan je onaj ko je bio u prilici da upozna generala Alagića, da upozna njegovu snagu i istrajnost, zahvaljujući čemu mi danas možemo sjediti ovdje“, naglasio je dr. Mirsad Granov, bivši direktor Bolnice Travnik.

General Alagić u augustu 2001. godine uhapšen je i deportovan u Haag zbog navodnih ratnih zločina u srednjoj Bosni. Ubrzo nakon toga je pušten da se brani sa slobode. Dvije godine kasnije, 7. marta 2003. general Alagić umro je u svom rodnom Sanskom Mostu. Ovaj film doprinos je kulturi sjećanja i afirmaciji borbe Armije na čelu s genaralom Alagićem.

„Ovo je vrlo ozbiljan, kvalitetan projekat, podsjećanje na ta teška vremena u borbi za slobodnu Bosnu i Hercegovinu, za odbranu“, istakao je Tahir Lendo, premijer SBK-a (SDA).

„Ovi pokušaji da se o njemu snime i filmovi, da se vraća priča o njemu, mislim da on spada u uzore u koje mi trebamo biti dobro zagledani ukoliko mislimo o svojoj budućnosti“, ocijenio je Kenan Dautović, načelnik Općine Travnik (SDA).

Film o generalu Alagiću pouka je novim generacijama koje zahvaljujući njegovoj i hrabrosti boraca Armije danas žive svoju slobodu.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar