Dule trudnicama kao dobre vile

Dule trudnicama kao dobre vile

Elvira Zeba je dula. Dule su žene koje trudnicama i porodiljama pružaju podršku. Uz njih su prije, tokom i nakon poroda.

Riječ dula je izvedenica iz grčkog jezika, a znači ona koja služi.

Dule su, najčešće, i majke, a Elvira ima šestero djece.

"Prenosimo iskustva s naših porođaja, uz edukaciju koju smo prošli kao podrška žene ženi", kaže Elvira, prenosi Radio Slobodna Europa.

Elvira se ovim pozivom bavi od 2016. godine, kada je završila edukaciju. Po vokaciji je profesorica razredne nastave. Osnovala je i Udruženje "Dobre dule", čija je misija obučiti žene koje se žele baviti ovim zanimanjem.

Iako je pojam dule u Bosni i Hercegovini (BiH) relativno nov i ima ih svega nekoliko desetaka, pojava žene koja pomaže porodiljama je dio tradicije.

"Bile su ebe ili ebejke u BiH. One su porađale žene, doduše. Ali, te žene su se razumjele u porođaj i došle da pomognu", pojašnjava ona.

Iako u mnogim zemljama dule prate žene i na porod, u Bosni i Hercegovini zdravstveni sistem ne dopušta njihovo prisustvo.

"Postoji pogrešna percepcija dule od medicinskog sistema. Mi ne edukujemo žene s medicinskog aspekta, nismo medicinski radnici. Mi im pružamo podršku. A mogle bismo olakšati i medicinskom osoblju u smislu da budemo spona, između porodilje i njih. Možemo da prepoznamo kada žena paniči, kada joj mi možemo umiriti strah, a kada je neophodno da dođe i stručno osoblje", navodi Elvira.

Dok čekaju da se promijeni način razmišljanja i praksa, dule u kući pripremaju ženu za ono što je čeka i fizički i emocionalno. U dom porodilje dolaze i na prve bolove kada žene pripremaju na odlazak u bolnicu.

"Olakšavamo kontrakcije, masaže, aroma terapije. Svakoj trudnici treba neko da je drži za ruku, utješi je i sa njom diše. Kroz body balancing, u pripremi za porod, balansiramo tijelo kako bi beba dobila najbolji put. Vježbamo položaje, pokrete tijela", priča Elvira.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar