Katar uputio prvu seriju mobilnih kućica za Tursku i Siriju, pogledajte kako izgledaju iznutra

Kako je najavljeno prošle sedmice, iz Katara je upućena prva serija od ukupno 10.000 mobilnih kućica za smještaj ljudi koji su ostali bez svojih domova u područijima pogođenim zemljotresima u Siriji i Turskoj, objavio je Katarski fond za razvoj.

Riječ je o mobilnim kućicama koje su inače korištene kao smještaj navijača za vrijeme FIFA Svjetskog prvenstva u nogometu u Kataru 2022. godine. 

Donacija tih mobilnih objekata je planirana i ranije, kao dio naslijeđa Svjetskog prvenstva 2022. Međutim, u svjetlu najnovijih dešavanja u Turskoj i Siriji zvanična Doha je donijela odluku budu prebačeni do onih koji su u najvećoj potrebi nakon zastrašujućih potresa.

- U okviru kontinuiranih katarskih napora da pruži pomoći ljudima pogođenim potresom u Siriji i Turskoj, Država Katar je dodijelila 10.000 mobilnih kućica koje će biti prebačene u pogođena područja - saopćeno je 7. februara iz Ministarstva vanjskih poslova države Arapskog zaljeva.  

Država Katar je jedna od zemalja koje su uputile najveći broj spasitelja u pogođena područja, njih 150, uz poljsku bolnicu i opremljenost za druge vidove pomoći.

Emir Katar je nekoliko sati nakon potresa razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Uspostavljen je zračni most iz Dohe, te upućeni specijalni timovi za potrage i spašavanje iz sastava unutarnjih poslova.

Vladar Katara je u petak, također, donirao 50 milijuna QAR (oko 25 miliona KM ili 14 miliona dolara) žrtvama potresa na televiziji uživo tokom kampanje Pomoć i podrška (ar. Oun i Sanad). U okviru ove kampanje ukupno je skupljeno 168,015,836 QAR (oko 84,6 miliona KM ili oko 46,14 miliona dolara).

Katarski emir prvi je strani čelnik koji je posjetio Tursku nakon razornih zemljotresa.

Potvrđujemo našu podršku i solidarnost s našom braćom i obećavamo da ćemo doprinijeti naporima za ublažavanje ove katastrofe - kazao je emir Al Thani, saopćeno je iz Udruženja "Bosna-Qatar".

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar