Obilježen Dan sporta: Legendarni „Zmajevi“ i Ambasada Katara odigrali revijalnu utakmicu

Revijalnom utakmicom između selekcije legendarnih „Zmajeva“ i Ambasade Države Katar u Sarajevu je obilježen katarski Dan sporta. Dan sporta je državni praznik u zemlji prošlogodišnjeg domaćina vrlo uspješnog Svjetskog prvenstva u nogometu i po mnogima najboljeg finala Mundijala ikada.

Obilježava se svake godine u utorak druge sedmice februara.

Nogometni susret održan je u prijateljskom ozračju u dvorani Arena Hotel Hills na Ilidži. Za popularne „Zmajeve“ nastupila su velika imena bosanskohercegovačkog  nogometa Elvir Bolić, Mirsad Dedić, Bulend Biščević, Almir Turković, Sedin Torlak, Džemal Berberović i Gradimir Crnogorac. S klupe ih je predvodio Mehmed Janjoš, proslavljeno nogometno ime i aktuelni pomoćnik selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruka Hadžibegića.

S druge strane, Džemal Hadžiabdić, dvostruki selektor reprezentacije Države Katar u nogometu, s klupe je vodio članove i lokalne zaposlenike katarske diplomatske misije u Bosni i Hercegovini.

Na utakmici je arbitrirao sudija Vedran Tičić - Tica.

Susret je počeo učenjem Fatihe i minutom šutnje za poginule u zemljotresu u Turskoj i Siriji, uz apel svim dobrim ljudima u svijetu da se odazovu pozivima za pomoć u razorenim područjima.

Iako je rezultatski utakmica bila manje važna, valja naglasiti da su „Zmajevi“ slavili rezultatom 4:2. Međutim, pobjednicima se mogu smatrati svi koji su učestvovali u ovogodišnjoj promociji sporta i tjelesne aktivnosti, ali i afirmaciji prijateljstva Države Katar i Bosne i Hercegovine, koje u prije tačno 30 godina uspostavile međusobne diplomatske odnose.

Inače, pod pokroviteljstvom emira Države Katar Nj.V. šeika Tamima bin Hamada Al-Thanija, Država Katar pridaje veliki značaj sportu u svim njegovim oblastima i odlučna je da poboljša sportske sposobnosti svog stanovništva, te postigne izuzetna dostignuća u ovoj oblasti.Ovaj praznik  sporta je  prvi put održan 2012. godine i ima za cilj da podstakne učešće građana u sportskim aktivnostima i educira stanovništvo o načinima smanjenja zdravstvenih rizika povezanih s neaktivnim načinom života, kao što su koronarne bolesti i dijabetes.

Toga dana, mnoga vladina ministarstva, Olimpijski komitet i kompanije iz privatnog sektora organiziraju na stotine aktivnosti i sportskih događaja u cijeloj zemlji za svoje uposlenike, njihove porodice i širu javnost.  

Aktivnosti se kreću od fudbala, košarke, tenisa, tekvandoa, vožnje bicikla, plivanja, pa do različitih društvenih takmičenja za sve uzraste, uz besplatan pristup sportskim terenima. Ovim povodom se organizira i  tradicionalno veslačko prvenstvo kao podsjetnik na drevno sportsko i kulturno nasljeđe Katara.   Dan sporta se, također, posmatra kao prilika za zbližavanje članova zajednice kroz sport, na osnovu sportskih principa timskog rada, inkluzije i jedinstva, kondicije i zdravlja.

Inače, Katar igra sve istaknutiju i efikasniju ulogu u području sporta stvarajući prijateljstva i unapređujući odnose s državama širom svijeta. Nakon iznimno uspješnog Svjetskog prvenstva u nogometu Država Katar će u junu ove godine biti domaćin i Azijskog kupa, što će ponovo biti prilika za uzlet ove sportske nacije u snažnom razvoju. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar