“Pojedini državljani BiH ostali bez domova u Turskoj”

“Pojedini državljani BiH ostali bez domova u Turskoj”

Razorni zemljotresi pogodili su jučer rano ujutro regiju Turske i Sirije i iza sebe ostavili na hilade žrtava i ogromne materijalne štete. Podrhtavanje tla osjetilo se i u glavnom gradu Turske Ankari odakle se za N1 javila Nadira Beširović Ilgar koja nam je kazala da su pojedini državljani Bosne i Hercegovine ostali bez domova u Turskoj, ali da su na sigurnom i sa svojim porodicama.

Beširović Ilgar u Turskoj boravi ispred Udruženja Zambak, a kako nam je kazala prvi zemljotres jačine 7,8 stepeni koji se desio u ranim jutarnjim satima se jako malo osjetio u Ankari i sve se činilo bezazleno.

“Međutim, oko 14:00 sati desila su se dva nova zemljotresa jedan jačine 7,5 stepeni, drugi 7,7 stepeni koji su se zaista jako osjetili u Ankari i ja sam u tom trenutku spakovala nekoliko osnovnih stvari za djecu i uspjela sam ih izvesti napolje gdje smo proveli većinu dana. Zaista je bilo grozno osjetiti te zemljotrese i samim time određenu nemoć koja nas je obuzimala. Pokušavala sam napraviti korak prema djeci, a mene je to podrhtavanje tla vraćalo nazad i onda sam se još više uspaničila i ne znam kako sam uspjela izaći. U Ankari je situacija trenutno mirna, ali smo jako emotivno potreseni zbog svega što se dešava kako zbog turskih građana tako i zbog državljana BiH koji žive ovdje”, navela je.

Spomenula je i da Udruženje Zambak okuplja Bošnjakinje u Turskoj te da su od jučer u konstantnom kontaktu s njima.

“Pokušavamo ih obezbijediti sve ono što im je potrebno u ovom trenutku. Čula sam se sa svim našim ženama koje žive u tim pogođenim područjima, međutim, sve one su mi rekle da bi rado prenijele ono što doživljavaju u ovom trenutku, međutim, situacija je takva da su mnoge od njih izašle sa jako malo baterije na telefonima ili su čak i telefone ostavile u domovima tako da je zaista bilo jako teko doći do neke osobe koja bi u tom trenutku bila i raspoložena govoriti”, dodala je Beširović Ilgar.

Kaže da je tačna informacija da je državljanin BiH inicijala A.P. pod ruševinama zgrade u Malatyi u Turskoj te da nažalost nemaju dodatnih informacija o tome šta se dešava s njim.

“Naša ambasada u Turskoj je potvrdila tu informaciju jer se on nažalost našao u trenutku zemljotresa u toj zgradi poslovno. Kada su u pitanju ostale osobe iz BiH, mogu reći da smo u gradu Hatay koji je također pogođen zemljotresom, imamo jednu osobu koja je u zadnjem trenutku uspjela pobjeći sa kćerkom. Nažalost, ostale su bez krova nad glavom, ali su na sigurnom i nisu povrijeđene što je i bitno. Trenutno im aktivno tražimo smještaj. Treća osoba je u gradu Osmaniye koja je povrijedila nogu kada je pokušala pobjeći od zemljotresa sa svojom porodicom i oni su već drugi dan u svom automobilu i isto su doživjeli ogromnu materijalnu štetu. Također, dva bh. državljanina imamo i u Adani koji su proveli noć u automobilu, a svi ostali s kojima smo čuli su više doživjeli strah i emotivno su potreseni zbog svega što se dešava. Bitno je da spomenemo da trenutne informacije govore da na sreću nema državljana BiH koji su poginuli uslijed zemljotresa”, ispričala nam je naša sagovornica.

Tlo u Turskoj, ali i na području Sirije od sinoć ne miruje, pa je tako registrovano od sinoć na stotine manjih te jutros dva malo jača zemljotresa. Broj stradalih je blizu 5.000, a na hiljade ljudi je povrijeđeno i ostalo bez krova nad glavom.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar