Nakon razornog potresa: Katar uspostavio zračni most sa Turskom

Nakon razornog potresa: Katar uspostavio zračni most sa Turskom

Provodeći direktive emira Države Katar, šeika Tamima bin Hamada Al-Thanija, zvanična Doha danas je uspostavila zračni most sa Republikom Turskom nakon razornog zemljotresa koji je  pogodio južni dio te zemlje i u kojem je, prema dosadašnjim saznanjima, stradalo više od hiljadu osoba.

Prve letove iz Katara prati tim iz Katarske grupe za potragu i spašavanje koja pripada policijskim snagama Države Katar (Lekhwiya). Opremljeni su specijaliziranim sredstvima za potragu i spašavanje, uz prateću poljsku bolnicu, šatore i zimske zalihe...

Emir Države Katar razgovarao je jutros telefonom s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom nakon razornog zemljotresa.

Vladar Države Katar je izrazio saučešće turskom predsjedniku i bratskom turskom narodu nakon zemljotresa koji je pogodio nekoliko pokrajina na jugoistoku Turske, moleći Uzvišenog Allaha da se smiluje stradalima, podari im Džennet, a njihovim porodicama strpljenje i smiraj.

Katarski emir je tokom poziva izrazio podršku Države Katar bratskoj Republici Turskoj s ciljem ublažavanja humanitarnih posljedica nakon zemljotresa, poželjevši povrijeđenima brz oporavak.

Istog dana, kako se vidi, pokrenute su konkretne aktivnosti u Državi Katar. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar