Sisi na udaru kritika iz Saudijske Arabije

Sisi na udaru kritika iz Saudijske Arabije

Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi našao se na udaru kritika iz Saudijske Arabije, koja je snažno podržava njegov režim. U Sudijskoj Arabiji su, naime, kritizirali ekonomski model egipatskog predsjednika, što je izazvalo oštru reakciju el-Sisijevsih pristaša.

Egipatska privreda posljednjih mjeseci se bori s rastućom inflacijom, devalvacijom valute i porastom cijena osnovnih prehrambenih namirnica.

Sisi se pravda da je "kriza normalan ishod globalnih faktora koji utječu i na ostatak svijeta", te da njegova vlada kontrolira situaciju, prenosi, uz ostalo, Middle East Eye.

Međutim, brojne javne osobe u Zaljevu osporile su Sisijeva uvjeravanja i izrazile sumnju u njegov ekonomski model.

Kuvajtski zastupnik Osama Al-Shaheen je nedavno upozorio svoju vladu da ne finansira Sisija u okviru sporazuma o zajmu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sklopljenog prošle godine.

Čak je i egipatski TV voditelj Amr Adib, poznat po bliskim vezama sa saudijskim zvaničnicima, kritizirao Sisijevu ekonomsku politiku i učinak njegovih mjera, prenosi Bosnian News Service.

Adibov emisija "Al-Hekaya" emitira se na kanalu MBC Egypt koji financira upravo - Saudijska Arabija. Utjecajni provladini saudijski intelektualci i komentatori pridružili su se kritikama, idući toliko daleko da otvoreno kritiziraju ulogu egipatske vojske u privredni te zemlje!

Khalid al-Dakhil, intelektualac i bivši kolumnist saudijskih novina Al-Hayat, nedavno je napisao da sadašnja ekonomska kriza u Egiptu ima svoje korijene u vojnom udaru 1952., te da Egipat “nije napustio ogrtač vojske od 1952. ”.

Podsjetimo, Egipat i Saudijska Arabija jačaju veze od kada je Sisi svrgnuo Muslimansko bratstvo s vlasti. Dogovor 2018. o ulaganju potvrđivao je njihove strateške veze.

Kairo je podržavo Rijad i u borbi protiv pobunjenika u Jemenu koje finansira Iran. Također, Kairo se 2017. pridružio Saudijskoj Arabije i u bojkotu Katara.

No, u posljednje vrijeme zemlje arapskog svijeta su značajno otoplile svoje veze, pa tim više izneđauju oštri tonovi između Rijada i Kaira.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar