Evropa počela raditi na suzbijanju antimuslimanske mržnje

Evropa počela raditi na suzbijanju antimuslimanske mržnje

Evropska komisija je imenovala novu koordinatoricu Evropske unije (EU) za suzbijanje antimuslimanske mržnje, saopćio je ured Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

- Komisija je za novu koordinatoricu Evropske unije za suzbijanje antimuslimanske mržnje imenovala gđu. Marion Lalisse. Ona će raditi s državama članicama, evropskim institucijama, civilnim društvom i akademskom zajednicom na jačanju odgovora kroz politike na polju antimuslimanske mržnje. U svojoj novoj ulozi, koordinatorica će biti glavna kontakt-tačka za organizacije aktivne u ovoj oblasti u Evropskoj uniji - navedeno je u saopćenju, prenosi Fena.

Komesarka za ravnopravnost Helena Dalli, pozdravljajući imenovanje Marion Lalisse, navela je da će njen angažman osigurati odgovor na mržnju, kao i na strukturnu i individualnu diskriminaciju prema muslimanima.

- Moramo se boriti protiv antimuslimanske mržnje u svim oblastima života uključujući obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike. Također moramo prikupljati podatke o svim slučajevima antimuslimanske mržnje i diskriminacije, pratiti i rješavati ih - kazala je Dalli.

Marion Lalisse je stekla diplomu na Fakultetu za orijentalistiku i afričke studije (Univerzitet u Londonu), Evropskom koledžu i Univerzitetu Le Mirail.

Nekadašnja je zamjenica ambasadora Evropske unije u Jemenu i v.d. otpravnica poslova te je obavljala različite dužnosti u delegacijama EU u Gani, Mauritaniji, Maroku i u okviru Programa pomoći EU za tursko-kiparsku zajednicu.

Ova iskusna državna službenica Evropske unije govori tečno arapski jezik te ima značajno iskustvo u bliskoj saradnji s nizom organizacija civilnog društva unutar EU i muslimanskog svijeta.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar