Produžena validnost Hayya kartice: Navijači koji su bili na Mundijalu mogu posjetiti Katar do 2024.

Produžena validnost Hayya kartice: Navijači koji su bili na Mundijalu mogu posjetiti Katar do 2024.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Države Katar produžilo je za još godinu dana rok valjanosti popularne Hayya digitalne kartice, koja je od 1. novembra do 23. decembra 2022. omogućavala ulazak u zemlju Arapskog zaljeva bez vize.

Valjanost Hayya kartice produžena je do 24. januara 2024. godine za osobe izvan Katara, uključujući i navijače i organizatore FIFA Svjetskog nogometnog prvenstva.

Oni će do ovog roka moći posjetiti Katar uz određene uvjete kao što su dokaz o potvrđenoj rezervaciji hotela ili smještaja kod porodice i prijatelja, povratna karta, zdravstveno osiguranje, te validnost pasoša minimalno tri mjeseca po dolasku u Katar.

Istovremeno, Hayya kartica nudi niz pogodnosti, a odluka vlasti se odnose na vlasnike svih vrsta ovih kartica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Države Katar je obavijest o ovome objavilo na društvenim mrežama na arapskom, engleskom, francuskom, španskom, urdu i drugim jezicima, javila je katarska državna agencija QNA.

Kako je prenio katarski list Al-Watan, najava Ministarstva unutrašnjih poslova o produženju valjanosti Hayya kartice za navijače i organizatore FIFA Svjetskog kupa u Kataru 2022. dolazi u kontekstu nastojanja zvanične Dohe da promiče sektor turizma nakon spektakularnog Svjetskog prvenstva i najboljeg finala Mundijala ikada.

Katarski dnevnici su se složili u pogledu važnosti ovog koraka koji ima za cilj promovirati državu Katar kao idealnu turističku destinaciju za porodice i turiste. Inače, „Qatar Tourism“ (QT), vladino tijelo za upravljanje turizmom, zajedno s Qatar Airwaysom, nedavno je pokrenuo kampanju „Osjetite zimu u Kataru“. Tim povodom organizirano je niz događaja i festivala, uključujući i nedavno završeni „Qatar Balloon Festival“, koji je izazvao oduševljenje širom svijeta.

U tekstu pod naslovom "Razvoj turizma" list Al-Watan ističe da se sektor turizma u Kataru čini vrlo obećavajućim nakon snažnog poticaja koji je rezultirao Svjetskim prvenstvom u nogometu u Kataru 2022.

Također, Al-Watan podsjeća na najave katarskih turističkih vlasti o paketu programa za 2023. godinu, u sklopu strategije usmjerene na jačanje pozicije Katara kao globalne turističke destinacije privlačenjem do šest miliona posjetitelja godišnje, što bi trebalo rezultirati povećanjem doprinosa sektora turizma bruto domaćem proizvodu (BDP) bogate zemlje Zaljeva za visokih 12% do 2030.

Katar je proteklih godina uložio značajne napore za razvoj sektora turizma, vršeći ulaganja na najbolji način. List Al-Sharq skreće pažnju na otvaranje luksuznih hotela, novih turističkih atrakcija, prekrasnih ljetovališta, trgovačkih centara, klubova na plaži, muzeja i zabavnih parkova, uz dostupnost niza prepoznatljivih brendova u sektoru gastronomije, mode i ljepote.

Katar nudi ljepote pješčanih dina, kao i brojne istaknute kulturne spomenike i baštinu. U ovoj zemlji posjetitelji imaju priliku iskusiti zabavu i fenomenalna shopping iskustva koja odgovaraju svačijem budžetu, te zadovoljavaju aspiracije posjetitelja i turista iz cijelog svijeta.

Nakon iznimnog uspjeha Katara u organizaciji FIFA Svjetskog prvenstva u nogometu Katar 2022., produženje Hayya kartice za dodatnu godinu predstavlja novi izazov za vlasti koje se bave sektorom turizma, navode katarski mediji. Potrebni su, međutim, napori za organiziranje iznimne turističke ponude kako bi se doprinijelo da Katar bude najbolji izbor za turiste na Bliskom istoku i u svijetu - sada i u budućnosti, zaključio je list Al-Sharq.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar