Palestinski imam pozvao je Arape i muslimane svijeta da brane Al-Aqsu

Palestinski imam pozvao je Arape i muslimane svijeta da brane Al-Aqsu

Imam džamije Al-Aqsa šejh Ekrema Sabri pozvao je arapske i druge muslimanske narode da podrže odbranu džamije Al-Aqsa nakon najnovijeg vala nasilja u Svetoj zemlji, izražavajući strahovanja da će se jedno od svetih mjesta svih muslimana uskoro naći na udaru izraelske agresije.

Imam Sabri osudio je stalnu izraelsku agresiju na kamp Jenin, gdje je u masakru izraelskih okupacionih snaga, na okupiranoj Zapadnoj obali ubijeno najmanje 11, a ranjeno na desetine civila uključujući i djecu. Nije isključio pokušaj ekstremno desničarske izraelske vlade da pokuša uspostaviti kontrolu nad džamijom Al-Aqsa.

U ekskluzivnoj izjavi za katarsku državnu novinsku agenciju (QNA), šejh Sabri je potvrdio da sve prijetnje i ataci usmjerene prema palestinskom narodu ne slabe njegovu poziciju, ističući da su Palestinci „borbeni i nepokolebljivi ljudi“, te da „oni brane pravednu stvar vjere“

„Svaka agresija, nepravda i masakri samo povećavaju njegovu postojanost i odlučnost“, rekao je.

Masakr u kampu Jenin nazvao je „nastavkom rata i zločina na kojima se temeljila okupacija“.

Nije isključeno, kako je dodao, da će val agresije zahvatiti mubarek džamiju Al-Aqsa i grad Jerusalem. Posebno od strane ekstremističkog izraelskog ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben Gvira, koji je imao neprijateljske stavove prema islamskoj vjeri i palestinskom narodu, a poznat je i po svom pozivu na ubijanje Palestinaca i protjerivanje iz njihove zemlje“.

Nadalje, poručio je da palestinski gradovi „leže na krateru vulkana“, te da stalni pritisak uzrokuje eksplozije, smatrajući okupaciju odgovornom „za sve nadolazeće događaje“.

Također je pozvao medijske profesionalce, aktiviste i sve korisnike društvenih mreža da rade na širenju istine o palestinskom narodu i okupacionim zločinima nad napaćenim palestinskim narodom.

Poslao je poruku međunarodnoj zajednici tražeći od nje da snosi odgovornost za zločine koji se događaju u okupiranoj Palestini i da radi na odvraćanju izraelske okupacije, koja inače odbacuje sve međunarodne rezolucije.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar