Strateški značajan susret emira Države Katar sa kraljem Jordana: Duboke veze

Strateški značajan susret emira Države Katar sa kraljem Jordana: Duboke veze

Šejh Tamim bin Hamad Al-Thani, emir Države Katar, susreo u srijedu, 25. januara u Dohi sa kraljem Hašemitske Kraljevine Jordan Abdullahom II ibn Al Husseinom.

Emir Al-Thani priredio je večeru u čast vladara ove nadasve bratske zemlje.

Kako je prenijela katarska državna agencije QNA, tokom susreta na vrhu razgovarano je o načinima jačanja bratskih veza i saradnje između dvije zemlje na političkim, ekonomskim i investicijskim poljima s ciljem ostvarivanja zajedničkih težnji.

Bilo je riječi  i o najznačajnijim regionalnim i međunarodnim kretanjima od zajedničkog interesa, s naglaskom na pitanjima stabilnosti, sigurnosti i razvoja u regiji.

Sastanku i večeri prisustvovali su zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova, šejh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, šef Emiri Diwana, šejh Saoud bin Abdulrahman Al-Thani i šef državne sigurnosti Abdullah bin Mohammed Al Khulaifi.

S jordanske strane, sastanku i večeri su prisusvovali zamjenik premijera i ministar vanjskih Ayman Al Safadi, direktor obavještajne službe, general bojnik Ahmad Husni, direktor Ureda Njegovog Visočanstva dr. Jafar Hassan i ambasador Jordana u Državi Katar Zaid Mufleh Al Lawzi.

Osvrćući se na ovaj značajan susret katarski dnevnici  u četvrtak, 26. januara se složili da odnosi između Katara i Jordana utjelovljuju stratešku saradnju dvije bratske zemlje koje povezuju islam, arabizam, zajednička historija, te arapska islamska pitanja.

List Al-Sharq navodi da se odnosi između Katara i Jordana razvijaju kroz jačanje bilateralne saradnje na svim područjima, te da su temeljeni „na čvrstim bratskim odnosima i zajedničkom bavljenju regionalnim pitanjima“.

Nadalje, susret emira Al-Thanija i kralja Abdullaha II, kako se dodaje, predstavlja korak naprijed u razvoju historijskih odnosa između dviju zemalja, naglasio je Al-Sharq.

List je istaknuo da se susret dešava usred ključnih izazova na Bliskom istoku, koji pojačane napore za postizanje trajnog mira u regiji; stavljajući na fokus na palestinsko pitanje u razgovorima između dvojice čelnika i rad „na postizanju pravednog i sveobuhvatnog mira temeljenog na rješenju dvije države“.

Al-Sharq je podvukao da razvoj suradnje između dvije zemalje u različitim sektorima na terenu „prenosi mudru viziju i smjernice dva vodstva“. Ovakva saradnja rezultirala je značajnim brojem sporazuma i memoranduma o razumijevanju koji uokviruju čvrste i dobro uspostavljene odnose u različitim političkim, ekonomskim i kulturnim područjima.

Pod naslovom "Duboke veze", list Al-Watan je prenio da razgovori koje su vodili lideri dvije države potvrđuju dubinu odnosa između dvije bratske zemalje, kao i važnost saradnje i koordinacije u svjetlu aktualnih zbivanja u arapskoj regiji.

Al-Watan je, također, istaknuo da su odnosi između Katara i Jordana historijski, bratski i temeljeni na uzajamnom poštovanju i zajedničkoj težnji za stalnim razvojem i rastom, zahvaljujući mudrim smjernicama emira  Al-Thanija i kralja Abdullaha II.

Od uspostave diplomatskih odnosa na razini ambasadora 1972. godine, bilateralni odnosi Dohe i Amana doživjeli su značajan razvoj na svim poljima, zahvaljujući mudroj viziji dva rukovodstva, na način da služe zajedničkim interesima, ali i sigurnosti i stabilnosti.

Katar i Jordan dijele principijelan i čvrst stav o, kako je kazano, najvažnijem arapskom pitanju, onom palestinskom, izražavajući želju da se omogući bratskom palestinskom narodu da uspostavi svoju nezavisnu državu na granicama iz 1967., i s Jeruzalemom kao glavnim gradom. Obje zemlje također dijele veliki interes za ujedinjenje arapskih redova za dobrobit arapskih zemalja i naroda i postizanje sigurnosti i stabilnosti, zaključio je Al-Watan.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar