U Sarajevu obilježena mubarek noć Lejletu-r-regaib

Da bismo bili poštovani moramo čuvati svoje vrijednosti, vrijednosti države i svega zajedničkog, poručio je večeras muftija sarajevski Nedžad Grabus, javlja Anadolija.

U nedjelju, 22. januara, sa akšam-namazom nastupio je mubarek mjesec redžeb. U redžebu muslimani obilježavaju dvije mubarek noći, Lejletu-r-regaib i Lejletul-mi’radž.

Lejletu-r-regaib muslimani tradicionalno obilježavaju uoči prvog petka u mjesecu redžebu.

Centralnom programu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo povodom mubarek noći Lejletu-r-Regaib, uz brojne vjernike i imame prisustvovao je muftija sarajevski Nedžad Grabus, glavni imam MIZ Sarajevo Abdugafar Velić, rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog Samed Omerdić, te predsjednik MIZ-a Jusuf Zahiragić.

Program, koji je izveo hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, održan je poslije jacija-namaza u džamiji na Kobiljoj Glavi.

Muftija Grabus je u prigodnom predavanju kazao kako se u pluralnom okruženju "trudimo kroz svoje programe sačuvati svoj identitet i Islamska zajednica u tom pogledu ulaže veliki napor".

"Ono što svi priželjkujemo jeste da pokušamo čuvati svakog svog brata i sestru muslimanku, Braćo i sestre previše je negativnog govora od nas samih prema našoj braći i sestrama. Moramo to zaustaviti i moramo na to upozoravati", istakao je Grabus i poručio:

"Ovo su vremena u kojima se mijenja svijet. U našim životima svijet se puno mijenjao. Prije 30 godina mijenjao se bolno, tragično. Sada se opet mijenja. Naš narod koji ima iskustva kaže 'kad ne znaš gdje ćeš gledaj gdje je munara'. Munara je naše svjetlo".

Kako je rekao Grabus, "nije nam svejedno kada vidimo fragmentiranje unutar našeg naroda. Zato su važne smjernice. Ne može niko Islamsku zajednicu pokušavati gurati na marginu društva. Mi iz Islamske zajednice imamo pravo da kažemo šta nije dobro u društvu. Zato je važno djelovati i učiti dovu".

Poručio je i da se vrijednosti države i onoga što je javno, zajedničko, moraju čuvati.

"Da bismo bili poštovani, najprije moramo čuvati svoje vrijednosti", naglasio je muftija Grabus.

Glavni imam MIZ Sarajevo Abdugafar Velić je podsjetio na značaj činjenja dove, kao i na važnost odabranih noći i nadolazećih mjeseci, među kojima je i najodabraniji mjesec posta, ramazan.

Lejletur-regaib je Noć želja. Pojam regaib množina je od oblika regabetun u arapskom jeziku, u značenju: želja, obilno darovanje, obilni darovi.

Mnogi muslimani širom svijeta koriste mubarek dane i noći za dobrovoljne ibadete i zahvalnost Bogu na neizmjernom dobru s kojim je svim svjetovima poslan pejgamber Muhammed, a.s.

Kako je poručeno iz MIZ Sarajevo, obzirom da je dova čvrstt i neraskidiva spona koja povezuje Stvoritelja i stvorenja, Lejletur-regaib je prilika da muslimani skrušeno zatraže od Svemilosnog blagodat upute i bereket za sebe, svoju porodicu i sve vjernike i vjernice. Ibadetima u mubarek noćima Božiji robovi se podsjećaju na dan kada ,,imetak i sinovi neće biti od koristi, samo će onaj koji Allahu čista srca dođe spašen biti.”(Eš-Šu’ara,89.)

Bejheki i Asakir, prenoseći od Enesa, r. a., bilježe predaju da je na početku mjeseca redžeba Poslanik a.s. učio dovu: Allahumme barik lena fi redžebe ve ša’bane, ve belligna ramadan – ,,Allahu, učini nas blagoslovljenim u redžebu i ša’banu i omogući da dočekamo ramazan.”

Ovom dovom Poslanik, a.s., je izravno ukazao na odabranost i blagoslovljenost redžeba i ša’bana jer su to vijesnici dolaska mjeseca ramazana. Ebu Bekr El-Verrak El-Belhi kaže: “Mjesec redžeb je mjesec sjetve, mjesec ša’ban je mjesec zalijevanja posijanog, a mjesec ramazan je mjesec žetve.”

U tradiciji muslimana Bošnjaka tri blagoslovljena mjeseca spomenuta u dovi Poslanika Muhammeda a.s. nazivaju se još i „učajluci”. Ovaj naziv je nastao od turskih riječi: ,,uč” što znači – tri i riječi –,,ajluk” što znači – mjesec. Vjerujući u posebnu nagradu za ibadet u ovim mjesecima čestiti i odlučni vjernici tradicionalno poste,,učajluke”, pokazujući tim činom iznimne pobožnosti snažnu vjeru i nadu da će tromjesečnim postom, ustezanjem od grijeha, savladavanjem nagona i pojačanom samokontrolom dosegnuti neizmjerni bereket ovih mjeseci.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar