Njemačka i SAD dogovorile slanje borbenih tenkova Ukrajini

Njemačka i SAD dogovorile slanje borbenih tenkova Ukrajini

Prema medijskim izvještajima, njemački kancelar Olaf Scholz pristao je isporučiti Ukrajini borbene avione Leopard 2, nakon sedmica sve većeg pritiska na Berlin da Kijevu da oružje koje je Ukrajincima, kako ističu, potrebno za napredovanje na bojnom polju i zaštitu od nove ruske ofanzive koju uskoro očekuju.

Vijest da će Berlin Kijevu osigurati borbene tenkove dolazi nakon što su dužnosnici u Sjedinjenim Američkim Državama rekli medijima da je Washington također spreman započeti proces slanja desetina tenkova M1 Abrams Ukrajini.

Izvor iz američke vlade rekao je Al Jazeeri da će Bijela kuća u srijedu objaviti informacije u vezi sa slanjem Abramsa Ukrajini.

Izvor upoznat s ovim pitanjem rekao je novinskoj agenciji Reuters da bi narednih mjeseci SAD Ukrajini mogle isporučiti oko 30 Abramsa.

Zelenski oprezno reagirao na izvještaje o slanju tenkova Leopard Kijevu
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oprezno je reagirao na izvještaje da je njemački kancelar Olaf Scholz pristao isporučiti Ukrajini borbene tenkove Leopard 2.

“Puno truda, riječi i obećanja”, rekao je u svom dnevnom videoobraćanju u utorak kasno navečer, prenosi agencija dpa.

“Ali važno je vidjeti stvarnost”, dodao je ukrajinski predsjednik. “Ne radi se o pet, ili deset, ili petnaest tenkova. Potreba je veća. Svaki dan radimo sve što je potrebno da popunimo manjak. I zahvalan sam svima koji nas u tome podržavaju.”

Zelenski je mjesecima apelirao na Berlin da Kijevu ponudi teško naoružanje kako bi uzvratio udarac ruskim snagama.

“Rasprave o isporuci tenkova sada moraju završiti odlukama. Odlukama o stvarnom jačanju naše obrane od terorista”, rekao je ukrajinski čelnik.

Ruski ambasador: Moguće isporuke tenkova Ukrajini ‘očita provokacija’
Moguće isporuke borbenih tenkova od strane Washingtona Ukrajini bit će “još jedna očigledna provokacija” protiv Rusije, izjavio je Anatolij Antonov, ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Očito je da nam Washington namjerno pokušava nanijeti strateški poraz”, rekao je Antonov u primjedbama objavljenim na Telegramu, prenosi Reuters.

“Ako Sjedinjene Američke Države odluče isporučiti tenkove, onda opravdavanje takvog koraka argumentima o ‘odbrambenom oružju’ definitivno neće uspjeti. To bi bila još jedna očigledna provokacija protiv Ruske Federacije”, dodao je.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar