Vezirski grad Travnik čovjeku skida hrđu sa srca

Vezirski grad Travnik čovjeku skida hrđu sa srca

Piše: Mirza Dajić

Travnik je grad u kojem se sažima sva aroma Bosne i Hercegovine, kako ga opisuju oni što dođu i rado bi tu dugo, dugo ostali. Bio je 150 godina glavni grad bosanskog pašaluka, rezidencija 77 vezira i sjedište dva konzulata. U njemu je rođen Ivo Andrić, jedini dobitnik nobelove nagrade za književnost u bivšoj Jugoslaviji, čija je rodna kuća pretvorena u muzej. Travnik zaista ima šta ponuditi turistima, prenosi Al Jazeera Balkans.

Oni koji posjete Travnik sigurno će se vraćati tamo iznova.

Odmor za dušu i tijelo

„Volim kazati da Travnik na svakom koraku sam otkriva svoje priče iz davnina, kojima nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kao rođena Mostarka, koja se prije tačno 30 godina doselila iz srca Hercegovine u srce Bosne, brzo sam se zaljubila doslovno u sve njegove ulice i uličice. I upravo kako je to još u 18. stoljeću o Travniku rekao mostarski pjesnik Bulbulija: “U njemu se čovjeku zbriše hrđa sa srca, njegova voda i zrak razgaljuju dušu”.

“Svjež zrak koji se spušta sa Vlašića, najpopularnije vazdušne bh. banje, dopušta ti da dišeš punim plućima”, ispričala je Aldijana Dizdar, portparolka Turističkog ureda Turističke zajednice Srednjebosanskog kantona/Kantona središnja Bosna.

To je grad unikatne panorame koju oslikavaju obrisi srednjovjekovne utvrde, vrhovi brojnih munara i crkvenih tornjeva, grad koji ima dvije čaršije, donju i gornju, a svaka posebna i jedinstvena, baštini veoma značajnu riznicu različitih kulturno-historijskih atrakcija.

„Na samom ulazu sa istočne strane je Stari grad, tvrđava zaboravljenog imena Garbun, koja je izgrađena u prvoj polovini 15 stoljeća. Tvrđava, već vijekovima odolijeva vremenu i ljudima, stoji čvrsto i skriva nedoumicu o bosanskom kralju koji ju je podigao nad Hendekom, neobičnim potokom što zimi teče, a ljeti presušuje”, kazala je Dizdar.

Na Plavoj vodi koja je ispod Starog grada je smještena „Lutvina kafana“, koja je davne, 1887.godine ugostila austrijskog princa Rudolfa Habsburškog, a ovaj očaran ljepotom ambijenta poklonio zlatnik za obnovu kafane, te su je od tada prozvali i „Rudolfova kafana“. Na Plavoj vodi naredne godine bi trebao biti otvoren luksuzan hotel čiji su investitori porodica Hadžić, inače vlasnici ćevabdžinice Hari.

Plava voda i Lutvina kahva

Porodica Hadžić je odlučila investirati u izgradnju hotela i popratnih objekata gdje će biti zastupljena turistička, ali i ugostiteljska ponuda, a imaju za cilj spojiti tradiciju i moderni izgled.

„Zaštita je razvoj”, deviza je Zavičajnog muzeja Travnik. Štiteći kulturno naslijeđe, arheološko i graditeljsko, mi od kulturnih potencijala stvaramo resurse koji postaju nove turističke destinacije. Kroz dobru upravu ti resursi postaju samoodrživi. Imamo primjer Starog Grada i Rodne kuće Ive Andrića. Stari grad je bio ruševina koju smo obnavljali u proteklih 20 godina. Danas je to najbolje očuvana srednjovjekovna tvrđava u našoj zemlji sa bogatim sadržajem tokom cijele godine. U kuli i baruthani su postavljene stalne izložbene postavke, organizuju se koncerti, pozorišne predstave, promocije knjiga, a tokom ljeta djeluju i muzejske radionice tkanja ćilima i beza te narodnog lončarstva. Kada smo započeli proces obnove Starog grada 2005. godine nismo imali niti jednog posjetioca, a 2022. je tvrđavu posjetilo 52.704 osobe, izjavila je Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar