Bosanac otkrio dvije hiljade godina staru misteriju

Bosanac otkrio dvije hiljade godina staru misteriju

Bosanskohercegovački profesor na Massachusetts Institute of Technology (MIT) Admir Mašić otkrio dvije hiljade godina staru misteriju: zašto su rimske građevine tako nevjerovatno jake i zašto su opstale tako dugo. 

Ovu informaciju putem Facebook profila prenio dr. Edhem (Eddie) Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, veliki filantrop i doktor elektrotehničkih nauka.

„Veličanstvene građevine starog Rima preživjele su milenijumima - svjedočanstvo genijalnosti rimskih inženjera, koji su usavršili upotrebu betona. Ali kako je njihov građevinski materijal pomogao da kolosalne zgrade poput Panteona (koji ima najveću neojačanu kupolu na svijetu) i Koloseuma održe više od 2000 godina? Rimski beton se u mnogim slučajevima pokazao dugotrajnijim od svog modernog ekvivalenta, koji se može pokvariti u roku od desetljeća“, navodi Čustović.

Naučnici predvođeni prof. Mašićemem su otkrili misteriozni sastojak koji je Rimljanima omogućio da svoj građevinski materijal učine tako izdržljivim i da izgrade složene strukture na izazovnim mjestima.

„Otkrili su da bijeli komadi u betonu, koji se nazivaju kamenci, daju betonu sposobnost da zacijeli pukotine koje su nastale vremenom. Bijeli komadi su prethodno bili zanemareni kao dokaz neurednog miješanja ili lošeg kvaliteta sirovine. Novo otkriće moglo bi pomoći da proizvodnja današnjeg betona bude održivija, potencijalno uzdrmajući društvo kao što su to nekada činili Rimljani. Čestitam svom prijatelju Admiru Mašiću i njegovim kolegama iz Sjedinjenih Država, Italije i Švicarske na ovom ogromnom otkriću“, dodaje Čustović.

Ovo istraživanje objavljeno je u prestižnom istraživačkom časopisu Science Advances https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.add1602

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar