"Dodik je dobio zeleno svjetlo za daljnju eskalaciju"

"Dodik je dobio zeleno svjetlo za daljnju eskalaciju"

Danas je u Istočnom Sarajevu održan šesti po redu defile povodom neustavnog "Dana RS-a". Defileom, koji je organizovan u Ulici Stefana Nemanje u Istočnom Sarajevu, prošetali su pripadnici MUP-a RS. Pored njih našli su se i civilna udruženja, vatrogasci, šumarska udruženja, predstavnici zdravstvenih ustanova te između ostalih i planinarska društva.

Osim navedenih, prošetali su i Noćni vukovi, bajkerska organizacija koja promovira i brani ruske interese i u koju se učlanjuju brojni pojedinci iz kriminalnog miljea, prenosi "Slobodna Bosna". 

Cijeli fokus bh. javnosti bio je usmjeren upravo na ovaj pojavni oblik proslave neustavnog i segregirajućeg "praznika", ali ispod radara javnosti prošlo je nešto što je daleko važnije i opasnije - samoinicijativno blokiranje/zatvaranje entitetske linije od strane vlasti RS-a.

Na to je večeras upozorio ugledni bosanskohercegovački politolog Jasmin Mujanović.

"Ove današnje fotografije portala 'Istraga' pokazuju kako je specijalna policija entiteta RS blokirala sve glavne saobraćajnice između Sarajeva i Istočnog Sarajeva (u entitetu RS) gdje su se odvijali današnji secesionistički, trijumfalistički paravojni marševi. Ove konkretne akcije su izuzetno značajne", upozorio je Mujanović, a zatim precizirao:

"Jedna od temeljnih odredbi Daytonskog sporazuma je sloboda kretanja na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine. Ovim kontrolnim punktovima Dodik se šepuri svojom sposobnošću i spremnošću da stvori unutrašnje “granice” unutar BiH putem (prijetnje) silom", dodao je Mujanović.

Mujanović ističe da je Dodik današnjim performansom iskušavao odlučnost EUFOR-a, NATO-a i bh. sigurnosnih službi da brane slobodu kretanja u zemlji.

"To što niko od njih nije učinio ništa da čak ospori ovu demonstraciju sile bila je kategorična pogreška. Dodik će se nakon današnjeg dana osjećati silno ohrabrenim. Otvoreno se šepuri time koliko su nemoćni i nesposobni OHR, međunarodna zajednica i veliki dio političkog establišmenta u Sarajevu. Dodik je dobio zeleno svjetlo za daljnju eskalaciju", zaključio je Mujanović. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar