Profesor Dautović: Okrenimo se, napokon, sebi

Profesor Dautović: Okrenimo se, napokon, sebi

Prof. dr. Kenan Dautović, profesor Odsjeka za sigurnosne i mirovne studije Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, bivši zamjenik komandanta Operativne komande za operacije Oružanih snaga BiH (OSBiH) i aktuelni načelnik Travnika, osvrnuo se na posljednja zaoštravanja odnosa u našoj zemlji koja su kulminirala proslavom neustavnog „dana RS“ i svečanim defileom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, nedaleko od središta glavnog grada.

Smišljeno "zveckanje oružjem", kršenje Ustava BiH i zakona države BiH, predstavlja pokušaj da se isprovociraju mnogo opasniji događaji, na što su ovih dana upozoravali domać, kao i međunarodni zvaničnici.

„Možemo ga ne voljeti koliko god hoćemo ali Dodik izvrsno realizira velikosrpsku strategiju projekta “Svi Srbi u jednoj državi” u datom vremenu i okolnostima i na datom prostoru a mi mu, pretjeranom pažnjom i davanjem važnosti, samo podižemo cijenu i osiguravamo nove mandate“, naveo je prof. Dautović. 

On je, međutim, naglasio da probosanska politika mora napokon postati proaktivan akter.

„Kada dođemo do naše strategije i njene realizacije, vidimo da je ona isključivo reaktivne prirode kojom, opet, dominiraju dodici i slični. O količini naše međusobne netrpeljivosti i mržnje, da i ne govorim. Dakle, samo je do nas.  Okrenimo se, napokon, sebi i sagledajmo šta mi trebamo uraditi. A vrijeme nam ne ide u prilog“.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar