Održana svečana akademija povodom 486. godišnjice Gazi Husrev-begove medrese

Održana svečana akademija povodom 486. godišnjice Gazi Husrev-begove medrese

U amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu danas je održana svečana akademija povodom 486. godišnjice neprekidnog rada ove odgojno-obrazovne ustanove Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice dr. Enes-ef. Ljevaković, predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić, muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus, direktori uprava i ureda Rijaseta Islamske zajednice, direktori drugih ustanova Islamske zajednice, ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, i brojni drugi gosti.

Ovom prilikom prigodno se obratio zamjenik reisul-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, naglasivši da je Medresa "u svojoj višestoljetnoj misiji obrazovanja i odgoja u značajnoj mjeri, a u nekim dionicama svoje historije i presudno, utjecala na tokove vjerskog, duhovnog, kulturnog pa i ukupnog društvenog života na ovim prostorima".

- Veliko djelo velikog Gazi Husrev-bega je inspiracija nama današnjima, kako onima koji su u stanju slijediti ga u graditeljskom dobru i svojim dunjalučkim blagodatima graditi ahiretsku kuću, tako i onima koji se nadahnjuju njegovom privrženošću načelima naše uzvišene vjere. Medresa koju je osnovao i koja u kontinuitetu djeluje do ovoga vremena u našoj kolektivnoj memoriji više je od obične škole - kazao je dr. Ljevaković.

Šire o događaju pročitajte OVDJE.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar