Njihova godina: AJB DOC

Njihova godina: AJB DOC

Već petu godinu Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) uspijeva opravdati povjerenje publike promovirajući najviše produkcijske standarde i pričajući neke važne priče iz svih dijelova svijeta. Ovogodišnji iskorak uključivao je održavanje prvog izdanja Industry daysa, platforme za industriju, u saradnji sa kanalom Al Jazeera Documentary.

Na petom festivalu prikazana su 24 filma uz prisustvo oko 200 gostiju iz 30 zemalja i 50 akreditovanih domaćih, regionalnih i svjetskih predstavnika medija, a program je pratilo četiri hiljade ljudi. Rasprodate ulaznice i popunjena kina do posljednjeg mjesta ono je na šta su organizatori s razlogom najviše ponosni. U samo pet godina postojanja, AJB DOC uspio se profilirati kao jedan od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u regiji, prenosi Gracija.ba.

Neki od njihovih pobjednika kasnije su bili među najozbiljnijim kandidatima za Oscara. Postao je i važna platforma za promociju domaćeg i regionalnog autorstva te prostor koji svojim djelovanjem animira i mlađe autore i autorice.
Iz sadržaja koji kreiraju i atmosfere koja ga prati, jasno je da stoji tim koji odlično funkcionira.

Na njegovom čelu je direktor Edhem Fočo, producentice festivala su Nejra Kozarić i Ida Makarević, programski odbor čine Sead Kreševljaković, Lejla Dedić i Đani Hasečić, na čelu marketinga je Vedad Sejfić, za odnose s javnošću zadužene su Nadira Dacić, Sanela Ferhatović i Elma Ljubčić, društvene mreže vodi Nihad Kadić, tehničkom supervizijom i podrškom rukovode Midhat Mujkić i Admir Lisica, dok kreativni tim čine Muamer Adilović i Vanja Jovišić.

Bez sumnje, riječ je o ljudima koji će i u godinama koje dolaze predstavljati najbolje iz polja dokumentaristike, uvijek vodeći računa da značajne domaće priče stignu do najšire publike.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar