Reisu-l-ulema sa generalnim srekretarom OIC-a razgovarao o aktualnoj situaciji u BiH

Reisu-l-ulema sa generalnim srekretarom OIC-a razgovarao o aktualnoj situaciji u BiH

 Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas se u Džidi sastao sa generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje (OIC) Hisseinom Brahimom Tahaom, sa kojim je razgovarao o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i muslimanskom svijetu. 

Razgovarano je i o saradnji IZ sa OIC-om i organizacijama koje djeluju pod njenim okriljem, a prije svega onima koje brinu o obrazovanju i kulturnom naslijeđu. 

Reisu-l-ulema je istakao kako je situacija u BiH takva da zbog neodgovornih politika u državi i susjedstvu koje potkopavaju Ustav, suverenitet i teritorijalni integritet države, kao i Dejtonski mirovni sporazum, još uvijek postoji potreba za međunarodnom pažnjom, naročito država koje su pomogle postizanje mirovnog sporazuma i muslimanskih država.  

Generalni sekretar Hissein Brahim Taha je istakao kako BiH može računati na podršku OIC-a, naročito kada je riječ o očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i istine o genocidu u Srebrenici. 

Dogovoreni su i zajednički koraci u suzbijanju islamofobije, netrpeljivosti i diskriminacije muslimana u BiH i svijetu. 

Sastanku su prisustvovali članovi delegacije Rijaseta i ambasador BiH u Kraljevini Saudijskoj Arabiji. 

Organizacija islamske saradnje osnovana je 25. septembra 1969. godine, kada je održan Prvi islamski samit u Rabatu, prijestolnici Maroka. Danas okuplja 57 država članica koje uglavnom imaju većinski muslimansku populaciju. 

OIC je bila veoma aktivna i posvećena u borbi za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH u periodu 1992-1995, formirala je Kontakt grupu za nju, te je aktuelna je članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) na ovom prostoru. Također, BiH od 1994. godine ima status države posmatrača u OIC-u. 

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar