"Pancir 2": Operacija u kojoj je poginuo nesuđeni zet zločinca Mladića, nakon čega se ubila njegova kćerka Ana

72. specijalnu brigadu Vojske Jugoslavije iz Pančeva, pod komandom pukovnika Milorada Stupara, general Momčilo Perišić,načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, početkom decembra 1993.godine poslao je na sarajevsko ratište u Vogošću.

Pukovnik Stupar, nakon priprema odlučuje da sinhronizovano napadne na položaje 3. bataljona 1. slavne brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, na nikada završenom Medicinskom centru Betanija na Kobiljoj Glavi i susjednom Orahovom brijegu, te da, nakon proboja, pojačan domaćim jedinicma, izađe na brdo Hum.

Uspjehom operacije bi brdo Žuč i cijelu slobodnu vogošćansku teritoriju doveo u poluokruženje.

U Vogošći, 25.decembra 1993.godine sa početkom u 17 sati, na posljednjem referisanju „komandanata u operaciji“, general Ratko Mladić je u svom dnevniku zapisao da je pukovnik Stupar rekao: „Ustaše su dobro ukopane i dobro su organizovale višekratnu vatru. Ovdje nema spektakularnih akcija, ovdje se mora boriti za svaki vis, kuću. Idemo noću“.

I, krenula je 27.decembra 1993.godine, silovito „Operacija Pancir 2“, rano ujutro. Nakon početnog uspjeha, specijalci iz Srbije doživjeli su težak poraz. U nadherojskom otporu, u nedovršenom Medicinskom centru, ginu bosanski branioci Abaz Zeković i Hasib Kijamet, a na Orahovom brijegu Mehmed Mehmedović, pripadnik Stanice policije Vogošća. Specijalci Vojske Jugoslavije, tokom operacije „PANCIR 2“, zarobili su branioca Fahrudina Karavdića Fadana i nakon toga njegovo tijelo iskasapili u Vogošći.

U „Operaciji Pancir 2“ poginuli su srbijanski specijalci; kapetan Dragan Stojković Piksi iz Niša, kapetan Goran Galjak iz Beograda, te specijalci Slobodan Čolić iz Pančeva, Radovan Ravić iz Guče, Bogdan Ekmečić iz Vladimirovaca, Krsto Marković iz Nikšića, Goran Momčilović iz Prokuplja, Mladen Stjepanović iz Subotice i Goran Maletić iz Rume.

Srbijanski i hrvatski mediji pisali su da se Ana, kćerka generala Ratka Mladića, 25. marta 1994. ubila iz očevog pištolja, nemogavši podnijeti pogibiju svog vjerenika kapetana Dragana Stojkovića Piksija 27.decembra 1994. na Orahovom Brijegu, tokom operacije „Pancir 2“.

U biografskoj knjizi generala Momčila Perišića „Bitka ljutog generala“, na 98 strani, sa određenim nepreciznim podacima o pogibiji specijalaca 72.specijalne brigade Vojske Jugoslavije na Medicinskom centru Betanija, autor Đuro Zagorac piše:“Odabrani momci su brzo demonstrirali svoje umeće:ne samo što su povratili strateško brdo, već su stigli i do bolnice na Koševu. Briljantna akcija se pretvorila u tugu. Specijalci nisu bili zaštićeni sa bokova, što je bio zadatak jedinice Vojske Republike Srpske.

Zašto to nije učinjeno?Jedanaest sepcijalaca je zbog toga poginulo“

Tijela poginulih Srbijanaca, razmijenjena su mjesec dana kasnije, kada su prebačena i sahranjena u Srbiji.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar