Zašto je najveća moguća počast koju je Emir Katara ukazao Messiju za zapadne medije „otmica“?!

Piše: Faruk Vele

Gotovo je smiješan, groteskan, pa i otužan pokušaj zapadnih medija da učine kontroverznim sve što se veže za Državu Katar i upravo završeno Svjetsko prvenstvo u nogometu, koje je, prema Svjetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA), najbolje organizirano ikada. Pokušaji da se ovaj globalni sportski događaj bez presedana gurne na polje stanovite kontroverznosti.  

Kao da 12 godina negativne kampanje protiv Katara, koja je eskalirala nekoliko mjeseci pred Mundjal nije bilo dovoljno, pa je trebalo i završnicu Svjetskog prvenstva, poslije finala iz snova - survati u blato.

„Lionel Messi je 'otet' tako što su ga natjerali da nosi tradicionalni plašt - bišt na dodjeli trofeja Svjetskog prvenstva“, šokantno izvještava australijski „7 Sport“.

Konstatira da je „kontroverzna zemlja domaćin“ optužen (!) za „pokušaj krađe pozornosti“ od svjetskih prvaka!?

Ayman Mohyeldin, novinar američkog NBC News i MSNBC-a, inače bivši novinar Al Jazeere English i bivši producent CNN-a tokom rata u Iraku šaljivo je komentirao ovaj i slične naslove.

„Kad očajnički želite upotrijebiti 'otet' da opište bilo šta što ima veze s Arapima i muslimanima, a zapravo ne znate šta to znači“, komentirao je je Mohyeldin.

Britanski The Guardian, s druge strane, nešto opreznije piše o „pomiješanim reakcijama“ na to što je Emir Katar ogrnuo slavnog Messija arapskim odgrtačem - bištom prije podizanja trofeja Svjetskog kupa.

Dok u regiji Bliskog istoka stižu pohvale, na Zapadu su uslijedile kritike, navode Britanci, pokušavajući, kao, sačuvati neutralnost.

Zanimljivu opasku na ovakve naslove dao je urednik na Al Jazeeri Balkans, dr. Harun Karčić, istaknuvši da se „Guardianovo antikatarsko brbljanje - nastavlja!“

Mediji prenose kako se o plaštu  "ozbiljno raspravljalo" (Aman!) u engleskim medijima, dok je, vele, interesantno da je paljbu po Messiju opalio njegov nekadašnji saigrač Pablo Zabaleta. Taj bivši reprezentativac Argentine je kao stručni konsultant gostovao, naravano, na BBC-u, gdje je rekao da je Messi, tobože, pokvario slavlje Argentinaca.

"Zašto si to uradio? Nema nikakvog razloga za to?", šokirano je govorio u programu BBC-a ovaj nogometaš.

Šta se, zapravo, dogodilo?

To što je Emir Države Katar Lionela Messija zaogrnuo arapskim plaštom – bištom predstavlja najveću moguću čast koju mu je ukazao! Posebno jer je to učinio vladar jedne od najbogatijih država svijeta, lider kojem ne fali ni svjetske pozornosti, ni moći, a ni bogastva, kojem bukvalno na noge dolaze lideri evropskih i svjetskih država - tražeći isporuke plina!

"Nema veće časti za jednu osobu kada na svečanosti bude orgnut bištom. Uz sve to, kada vas katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani ogrne, onda ne trebamo govoriti kakvu je čast imao Lionel Messi. Može biti samo ponosan na to. To je najveća moguća počast u arapskom svijetu", prenio je Radiosarajevo.ba.

VEZANI TEKST >>> Emir Al-Thani: Država Katar je ispunila obećanje i organizirala izuzetno Svjetsko prvenstvo

Evo sličnih primjera iz naše historije.

Primjerice, plašt sultana Mehmeda II Fatiha, kojim je sultan u znak poštovanja ogrnuo fra. Anđela Zvizdovića, gvardijana Bosanske franjevačke kustodije 1463.god, na polju Milodraž kod Kiseljaka, i tako mu ukazao počast, do danas, skoro 560 godina kasnije, se čuva u muzjeju Franjevačkog samostana!

Čini se da mnogi na Zapadu, a posebno u Velikoj Britaniji, žale za vremenima u kojima je Katar bio britanski protektorat, kolonija..., kada bi se, valjda, trebali stidjeti svega što jesu. Ili vremena kada je bilo dovoljno da se kaže da je nešto arapsko i muslimansko pa da nastane opća pometnja.

Ne, gospodo, ta su vremena davno prošla.

Država Katar je cijeli svijet dočekala širom raširenih ruku, organizirala najbolji Mundijal ikada, pismeno, kulturno, bez incidenata, poklonila svoje srce svim gostima iz svijeta, na arapskom tlu je igrano najbolje finale SP-a u historiji... i to su jedine slike koje će svijet pamtiti!

Bravo, Katar!

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar