Svjetsko prvenstvo u Kataru – prekretnica u historiji svjetskog nogometa

Svjetsko prvenstvo u Kataru – prekretnica u historiji svjetskog nogometa

Nakon što je Svjetska nogometna federacija (FIFA) obznanila da je Svjetsko prvenstvo u Kataru najposjećenije u historiji u grupnoj fazi ovog natjecanja, katarski listovi u izdanjima od ponedjeljka, 5. decembra, u svojim uvodnicama pozdravljaju, kako navode, impresivnu organizaciju Svjetskog prvenstva (SP) u nogometu Katar 2022.

Listovi naglašavaju da će ovaj turnir "ostati prekretnica u historiji svjetskog nogometa", prenijela je katarska državna agencija QNA.

Dnevnik Al-Watan tako piše da je Katar dobio svjetsko priznanje za dobru organizaciju i postignuća njegovih ljudi u pripremi Mundijala.

Prema službenim podacima koje je objavila FIFA, utakmice u grupama je uživo pratilo 2,45 miliona navijača. To znači da je u prosjeku bilo popunjeno 96 posto kapaciteta stadiona. Za usporedbu, prije četiri godine u Rusiji utakmice grupa uživo je s tribina gledalo oko 2,17 miliona navijača.

List dalje ističe da je Katar navijačima pružio nezaboravno iskustvo, uz prikazan sjajan nogomet, ističući da je FIFA i u svom izvještaju navela da su reprezentacije sa svih kontinenata prvi put u historiji prošle u osminu finala FIFA Svjetskog prvenstva, te da je turnir zabilježio rekord za Azijsku nogometnu konfederaciju, sa čak tri selekcije (Australija, Japan i Južna Koreja) koje su stigle do nokaut faze.

Isto tako i dvije afričke reprezentacije, Senegal i Maroko, su među najboljim selekcijama svijeta.

Istovremeno list podsjeća da je Stephanie Frappart postala prva sutkinja koja je vodila jednu utakmicu na Svjetskom prvenstvu u nogometu za muškarce.

Stoga Al-Watan zaključuje da će ovaj turnir ostati prekretnica u historiji svjetskog nogometa, te da je Katar, zapravo, predstavio „najbolji, najmasovniji i najorganiziraniji turnir“.

Katarski mediji su, također, naglasili značajan napretka u segmentu industrije zračnog saobraćaja u Državi Katar, napomenuvši da je ova država poduzela značajne korake na polju održivog prometa koji izraz težnji na polju čiste i obnovljive energije.

Nadalje, list Al-Sharq navodi da je u okviru strategije međunarodne saradnje sa zemljama domaćinima narednog, Svjetskog nogometnog prvenstva 2026. (Kanada, Meksiko i SAD), a s ciljem prenošenja katarskih iskustava u segmentu sigurnosti jučer započeo rad sigurnosnog "monitoring" programa FIFA World Cup Qatar 2022 Security Operations Center.

Program organizira Security and Safety Operations Committee (SSOC) Svjetskog kupa u nogometu Katar 2022., a saradnji s organizatorima narednog Mundijala i Interpolovim projektom (Stadia). Katar će na ovom forumu prezentirati sigurnosne strategije za Svjetsko prvenstvo.

Prema navodima ovog lista, država Katar je postala uzor u pogledu osiguravanja turnira i postizanja ciljeva koji je postavio SSOC otkako je država Arapskog zaljeva prije 12 godina dobio kandidaturu za domaćina Svjetskog prvenstva u nogometu, ističući da je Svjetsko prvenstvo u nogometu u Katru 2022. „najsigurnije izdanje“ ovog globalnog sportskog događaja.

Al-Sharq je zaključio svoj uvodnik rekavši da ova saradnja u prenošenju iskustava Države Katar u osiguranju Mundijala zemljama domaćinima Svjetskog kupa 2026. pokazuje visoke razmjere postignutog uspjeha i važnost planova koje su postavili Katar za sve faze vezane uz osiguranje Svjetskog prvenstva, uključujući mehanizam i procedure rada sigurnosnih timova, mehanizme koordinacije između sigurnosnih tijela, vježbe, opremu i kurseve koji su se provodili tokom prethodnih godina, te najviše istaknuti sigurnosni projekti i scenariji koji su implementirani.

FIFA je do sada u više navrata iznijela uvjerenje da će Svjetsko prvenstvo u Kataru biti najbolje do sada organizirano.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar