Kako je plemenita kur’anska poruka obasjala cijeli svijet u najljepšem svjetlu islama

Dok su u nedjelju, 20. novembra, sve oči bile uprte u Katar na ceremoniju otvaranja ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva, američki glumac veteran Morgan Freeman zauzeo je centralno mjesto s porukom jedinstva i zajedništva.

Polaho koračajući kroz grupu plesača i izvođača na stadionu Al Bayt u Al Khoru, 85-godišnja filmska zvijezda govorila je svojim nepogrešivim glasom na veliko uzbuđenje hiljade prisutnih, prenosi The Bosnian Times.

“Čuo sam nešto lijepo. Ne samo muziku, nego i ovaj poziv na slavlje”, intonirao je Freeman dok je hodao prema čovjeku bez nogu na sredini pozornice.

“Dođi ovamo”, rekao je neodlučnom Freemanu čovjek bez nogu predstavljen kao ambasador Svjetskog prvenstva Ghanim Al Muftah koji je bio odjeven u tradicionalne katarske regalije.

“Uputili smo poziv jer su svi dobrodošli. Ovo je poziv cijelom svijetu”, dodao je.

Dvojica muškaraca čučnula su potom na pod i upustila se u performativan, ali dirljiv razgovor, u kojem je ikona filma “Shawshank Redemption” žalila zbog podijeljenog i udaljenog svijeta. Na kraju, obojica su se slažu da je “ono što nas spaja ovdje, u ovom trenutku, mnogo veće od onoga što nas dijeli”.

POVEZANI TEKST >>>Ko je mladić koji je učenjem Kur'ana na početku SP-a u Kataru oduševio svijet

“Kroz sve razlike u jeziku postoji zajednička nit nade, ushićenja i poštovanja. Možda ne razumijemo riječi, ali u najdubljem dijelu sebe moramo cijeniti i razumjeti emocije koje nas sve povezuju”, rekao je Freeman.

Izvedba je dobila gromoglasan pljesak publike, a gledaoci iz cijelog svijeta iskazali su veliko poštovanje prema filmskoj legendi.

Inače, Freeman je bio dio kampanje 2010. godine koja je pokušavala pogurati domaćinstvo ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Sjedinjene Američke Države. Međutim, oni su tada izgubili od Katara.

Legendarni američki glumac nosio je samo jednu rukavicu, a iza svega se krije tragičan razlog.
No, osim dirljive poruke koju je glumac poslao javnosti, nekima je za oko zapala i rukavica koju je oskarovac nosio samo na svojoj lijevoj ruci. Iza svega se krije tužan i tragičan razlog.

Naime, riječ je o kompresijskoj rukavici koju 85-godišnji glumački veteran nosi već godinama, otkako mu je lijeva ruka ostala paralizirana nakon saobraćajne nesreće prije 14 godina.

Iako je glumac nosi već gotovo godinama, inače vješto skriva svoju ruku, pa i samu rukavicu, no ovoga puta odlučio je zadržati na ceremoniji otvaranja SP-a, zbog čega je naročito zapala za oko javnosti.

Freeman je nakon nesreće 2008. godine pretrpio teške povrede i imao je sreću da je ostao živ. Njegov automobil, koji se više puta prevrnuo, završio je u jarku, dok su glumca s mjesta nesreće odveli helikopterom.

Ghanim Al Muftah, poduzetnik i filantrop, prkosio je svim izgledima života kako bi postao inspiracija mnogima. Rođen je sa sindromom kaudalne regresije, rijetkim poremećajem koji ometa razvoj donjeg dijela kičme, prenose agencije.

Mnogi su predlagali njegovoj majci da abortira, ali je ona odlučila da ga rodi. Doktori su rekli da nema mnogo šanse da živi duže od 15 godina. Ali zahvaljujući snažnoj volji, Muftah je postao najmlađi katarski privrednik, nakon što je osnovao biznis sa sladoledom. Uprkos fizičkim nedostacima, bavi se sa više sportova ekstremnih sportova uključujući ronjenje, vožnju skate boarda i alpinizam. U školi je Ghanim igrao fudbal u patikama koje je obuvao na ruke i jurio je za loptom sa svojim prijateljima “normalne visine”.

Kada je bio mlađi, izrazio je želju da studira političke nauke s ciljem da postane budući premijer Katara. Upravo to sada i studira i mogao bi postati diplomata u budućnosti. Također, mnogi u arapskom svijetu rado slušaju njegovo učenje Kur´ana.

Mnogi nisu uočili, ili prepoznali da je ceremonija otvaranja ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva započela citatom ajetom iz Kur’ana: “O, ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali” (Sura El-Hudžurat, ajet br. 13.)
Tako je plemenita Kur’anska poruka obasjala cijeli svijet u najljepšem svjetslu islama.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar