Sjećanje: Prva godišnjica smrti Hasana Čengića

Hasan Čengić, bivši predsjednik Sabora Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, preselio je na Ahiret 7. novembra prošle godine, a dženaza-namaz mu je klanjana na današnji dan, 8. novembra 2021. godine.

Dženazu je u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu predvodio reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović. Ukopan je na porodičnom mezarju Čengića u Odžaku kod Ustikoline.

Povodom njegovog preseljenja na ahiret prošle godine, reisul-ulema je kazao kako je "Bosna i Hercegovina je izgubila velikog patriotu i borca za njenu samostalnost i nezavisnost, Bošnjaci velikog pregaoca na afirmaciji svih bošnjačkih nacionalnih vrijednosti, a Islamska zajednica marljivog člana i istinskog prijatelja".

Hasan Čengić je rođen 30. augusta 1957. godine u selu Odžak kod Foče, a završio je nekadašnji Islamski teološki fakultet (danas Fakultet islamskih nauka) u Sarajevu.

U procesu muslimanskim intelektualcima u Sarajevu 1983. godine osuđen na deset, a odležao pet godina zatvora po pravosnažnoj presudi za "verbalni delikt".

Od 1988. do 1990. radio u Islamskom centru u Zagrebu - Republika Hrvatska.

Jedan je od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA), a od 1990. do 1992. radio je na mjestu tehničkog, a potom generalnog sekretara u Centrali SDA.

Od 1992. do 1996. godine bio je načelnik za logistiku izvan zemlje u Generalštabu Armije BiH. Od februara do decembra 1996. bio je zamjenik ministra odbrane Federacije BiH.

U više navrata biran za federalnog i državnog zastupnika.

Dobitnik je priznanja Zlatna značka Patriotske lige i Srebreni štit Oružanih snaga Republike BiH.

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar