Islamska zajednica Čoviću: Prestanite sijati razdor među vjerskim zajednicama

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini reagirala je na neutemeljene optužbe gosp. Dragana Čovića koje je iznio gostujući 3. 10. 2022. godine na HRT-u.

Naime, Čović je odgovarajući na pitanja novinara Ivice Đuzela, između ostaloga, rekao:

„... Trebate pratiti u posljednjih mjesec dva dana kako su se usmjeravali glasovi, naputci i zabilješke koje su išle u svaku porodicu, čak i od Islamske zajednice sa vrlo jasnim porukama koliko glasova ide porodici Izetbegović koliko ide Komšiću, da ne bude greške, pa tako i u inostranstvu, i na razne druge načine, znači ne treba se uopće zamarati da mi dostignemo te brojke.“

U saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice se kaže kako gospodin Čović nastavlja ponavljati notornu neistinu o navodnom uplitanju IZ u BiH u izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, i da to čini bez ikakvog dokaza i nakon što je takve tvrdnje Islamska zajednica u više navrata demantirala i pozivala ga da na ovakav način ne narušava dobre odnose među vjerskim zajednicama i ne vrši pritisak na Islamsku zajednicu.

Nadalje se u saopćenju navodi kako Sabor Islamske zajednice, Vijeće muftija, Ustavni sud Islamske zajednice i Rijaset Islamske zajednice, osim reisul-uleme,  svojim odlukama, zaključcima i smjernicama predstavljaju i tumače poziciju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i da je njen stav o uplitanju u političke procese jasan svim dobronamjernim ljudima.

Islamska zajednica poziva gospodina Dragana Čovića da, ukoliko posjeduje primjerke odluka, smjernica i naputaka o kojima je govorio u intervjuu iste predoči javnosti ili da ih dostavi Rijasetu, a ako smatra da ima elemenata krivične ili bilo koje druge odgovornosti, i nadležnim pravosudnim organima. U protivnom, Islamska zajednica traži od gospodina Čovića da prestane sa lažnim optužbama i sijanjem razdora među vjerskim zajednicama, narodima i građanima.

„Da postoje bilo kakvi dokazi o takvom političkom angažmanu bilo kojeg zvaničnika IZ u BiH bi bila sprema u skladu sa svojim procedurama takve postupke sankcionirati“, kaže se u saopćenju IZ u BiH.

Navodi se i kako, nažalost, ovo nije prvi put da predstavnici radikalne nacionalističke politike među Hrvatima nesonovano i bez posljedica optužuju Islamsku zajednicu kako bi stvarali tenzije u društvu i narušavali dobrosusjedske odnose. Podsjeća se kako je bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neutemeljeno

Komentari (0)

Još uvijek nema komentara. Postavite prvi komentar!

Ostavi komentar